Служебният премиер Огнян Герджиков е харесван в почти всички партии

Служебният премиер Огнян Герджиков е харесван в почти всички партии

Депутати от различни парламентарни групи се изказаха ласкаво за назначението на бившия председател на Народното събрание от НДСВ проф. Огнян Герджиков за служебен премиер. Снощи президентът Румен Радев подписа укази за назначаването на Герджиков за служебен премиер и за насрочване на изборите за 26 март.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов определи в сряда Огнян Герджиков като добър избор за служебен премиер. "Поне досега за проф. Герджиков няма човек, който да се е изказал негативно, и смятам, че това е един добър избор", коментира той пред журналисти в парламента.

Той отказа да коментира спряганите за министри в кабинета, тъй като засега не са официално обявени.

За датата на предсрочните избори - 26 март, Цветанов посочи, че това е било желанието на БСП. Те го заявиха още в самото начало, няма как президентът Радев да не се съобрази с тях, все пак той е излъчен от тях и те си приписаха цялата победа.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ каза, че Огнян Герджиков има опит в политиката, и персоналната оценка на партията му винаги е била положителна. "Поне тези имена, които в момента ги чуваме в медиите и публичното пространство мисля, че всеки един от тях е доказан експерт в съответната сфера", каза Карадайъ

Лидерът на ВМРО и съпредседател на Обединените патриоти Красимир Каракачанов изрази задоволство от служебния кабинет на президента Радев. "Не само уважаван юрист, но и уравновесен политик", коментира Каракачанов за Герджиков.

Според него назначенията за министър на отбраната (Стефан Янев) и на външните работи (Ради Найденов) сочат, че няма да има смяна във външнополитическия курс на страната.
"Според министрите, които са ясни, кабинетът изглежда уравновесен“, посочи той.

"Ние не можем да кажем нищо по отношение на избора на президента. Това си е негов избор, но моето лично мнение е, че той се е спрял на един много уважаван човек, един умерен човек и смятам, че професор Герджиков не само ще свърши работата, която е основната - да подготви и да проведе изборите както трябва, но при него и при министрите, които са избрани, ще има една приемственост, за да няма безвремие в държавата. Все пак тези министри не са само да подготвят изборите. Тези министри трябва да продължат и политиката в съответните ведомства", коментира Георги Кючуков от АБВ.

Единствено председателят на ДСБ Радан Кънев заяви, че изборът на Огнян Герджиков за служебен премиер не е добра новина.

"Не познавам г-н Герджиков, на коренно противоположни позиции бяхме по темата за съдебната реформа, така че това за мен не е добра новина по принципни съображения", каза той.
"Винаги съм бил силно резервиран към кадрите на НДСВ, мисля, че връщането през задния вход в политиката не е най-добрият знак", добави Радан Кънев. Иначе той определи служебния кабинет като амбициозен и му пожела успех и да оправдае доверието към президента.

Относно датата на предсрочните избори - 26 март, Кънев коментира, че тя е ясна от един месец, така че който се занимава с политика, трябва да е готов.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова отказа да коментира състава на служебния кабинет, преди той да стане окончателно ясен. "Аргументът ми да не го коментирам сега е не защото другите не са ясни, а защото искам да погледнем на Министерския съвет в цялост. Днес сигурно ще излезе указът, а като стане официално факт, ще говорим пак", заяви тя.

Споделяне

Още по темата

Още от България