Смешна глоба за имитатора на такситата "О'Кeй Супертранс"

Смешна глоба за имитатора на такситата "О'Кeй Супертранс"

Глоба от едва 1750 лв. наложи Комисията за защита на конкуренцията на имитатора на таксиметровата компания "О'Кeй Супертранс". Отделно дружеството имитатор ще трябва да плати на оригиналния превозвач 500 лв. за административната такса по разглеждане на казуса.

Това реши антимонополният орган, посочвайки, че санкцията представлява 7 на сто от годишния оборот на провинилата се фирма за 2017 г. По закон наказанието може да е до 10 процента от приходите на виновното предприятие.

Проверката е била образувана по жалба на таксиметровия превозвач "О’Кей Супертранс“ АД, който от 22 години е на пазара в София, срещу фирмата "О.К. Суперстарс“ ЕООД, която се е регистрирала през 2016 г. и нейните автомобили копират почти изцяло външния вид на по-старата компания с утвърден имидж и клиенти.

От Комисията за защита на конкуренцията са потвърдили това. В решението се посочва, че при колите и на двете компании логата, които са с еднакви цветове и шрифтове и на пръв поглед не се различават едно от друго, са разположени по един и същи начин на предния капак и на предните две врати. По еднакъв начин са изписани и имената на превозвачите "СУПЕРТРАНС“ и „СУПЕРСТАРС“, телефоните и на двете компании завършват на 2121.

Установени са и редица други прилики във външния вид на автомобилите, разликите са минимални, което води до извода на антимопонолната комисия, че по този начин клиентите се въвеждат в заблуда, че ползват услугите на по-стария превозвач.

КЗК нарежда на "О.К. Суперстарс“ незабавно да прекрати имитацията на прекия си конкурент. Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

Споделяне

Още от Бизнес