Опозиция и независими се обединиха

Сметната палата да провери харченето на бюджетната субсидия на партиите

Напуснали "Атака" депутати, сн. БГНЕС

Независимите депутати ще подкрепят предложението на председателя на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов Сметната палата да извърши проверка на изразходването на бюджетната субсидия от всички партии.

Това стана ясно в сряда по време на драматично заседание на антикорупционната комисия, която бе сезирана от ДСБ и се зае с проверка за политическа корупция на независимите народни представители.

Поводът бяха твърденията на вътрешния министър Цветан Цветанов, а впоследствие и на председателката на правната комисия Искра Фидосова (ГЕРБ), че независимите депутати, пренасочили субсидията си към управляващата партия, получават пари от нея под неясна форма.

По думите на Цветанов става дума за експертизи по закони, а според Фидосова - фактури за техни си партийни дейности.

За семантиката и клеветите

След като Костов дълго цитира всички изказвания по повода, независимият народен представител, напуснал “Атака”, Стоян Иванов подхвана с него синтактичен спор - защо поставя пълен член на независимите народни представители, обяснявайки, че са получавали пари от ГЕРБ. “По този начин слагате всички ни под общ знаменател, а мога да гарантирам за себе си, че не съм вземал пари от управляващите, въпреки че пренасочих субсидията си към тях”, обясни Иванов.

“Не аз, Цветанов говори за независимите депутати, той ви слага в един кюп. Защо не го съдите за клевета?”, веднага репликира Костов.

Правописният разговор бе последван от призиви от страна на председателстващия комисията Камен Костадинов (ДПС), който призова всички присъстващи независими депутати да си кажат, ако са вземали пари от управляващите.

Очаквано никой не призна подобни финансови отношения с ГЕРБ.

Представителят на мнозинството в комисията Николай Коцев, който стана известен преди време с декларацията си, че никога няма да си купи диплома за висше образование, защото иска да бъде честен, през цялото време се опитваше да убеди колегите си, че няма никаква необходимост от провеждането на заседание по тази тема.

Напусналият "Атака" Димитър Карбов каза, че бивши атакисти вече са поискали от Сметната палата подобна проверка по фактури за харченето на субсидията.

Огнян Тетимов, също напуснал “Атака”, пък обясни, че в националистическата партия не им давали отчет за какво се харчат държавните пари, затова я пренасочили към ГЕРБ.

Според Валентин Николов, ако десните им бяха обещали, че допълнителните пари ще бъдат дадени за благотворителност, са щели да насочат субсидията към "Синята коалиция".

Димо Гяуров от десницата му отговори, че това не е законно, а Костов цитира текста от закона, според който партиите могат да харчат субсидията само за подготовка и участие в избори, за осигуряване работата на партийните структури, за организационни разходи по провеждане на мероприятия и за други присъщи за дейността на партията разходи.

Междувременно напусналият “Атака” депутат Огнян Тетимов емоционално обясни пред комисията защо е пренасочил полагащите му се държавни пари към ГЕРБ.

“Аз с моята субсидия няма да плащам на някаква пикла апартаментите. На този идиот (Волен Сидеров – бел. ред.) няма да му оставя и една стотинка”, заяви той.

Сидеров правил кандидат-депутатските листи с пистолет в ръка

41 кандидати за народни представители от "Атака" през 2009 година са били поканени в централата на партията на "Врабча", за да подпишат документи за участие в изборите. Сред тези документи бил и т. нар. договор за лоялност, който всъщност се оказал договор за поръчителство, като става дума за суми от порядъка на 150 хиляди евро.

Това обяви по-рано адвокат Юри Митев на пресконференция, дадена от депутатите, напуснали "Атака".

Вече независимият депутат Борислав Стоянов заяви: "Волен Сидеров стоеше с пистолет в ръка и каза: "Хайде, подписвайте." Според останалите депутати-отцепници, когато се говори за тези договори, трябва да се отчете участието не само на лидера на партията, но и на Капка Сидерова и на “малкия, който сега е в Европарламента".

“Те бяха като семейство Адамс. Капка и Димитър също трябва да понесат своята отговорност по случая, ако не съдействат истината да излезе наяве”, обяви Валентин Касабов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?