Снимката от Пловдив, за която говори цял Дортмунд

Един кадър от Пловдив, заснет през 2011 година, разбуни духовете в Дортмунд: разпространяват го из блогове и в социалните мрежи, но с грешно описание. Под снимката пише, че показва проблемен дортмундски квартал.

През февруари 2011 журналистите Габи Коле и Петер Бандерман от вестник "Рур Нахрихтен" решават да посетят Пловдив, за да разберат защо толкова много жители на квартал Столипиново се заселват в северната част на град Дортмунд, която минава за проблемен квартал. По време на престоя си журналистите правят и няколко снимки, които публикуват още тогава в статията си под заглавие "Ето как живеят децата от българското ромско гето". На една от снимките се вижда занемарен многоетажен панелен блок, а пред него - порутена жълта пързалка и безброй боклуци.

Вторият живот на снимката

Навремето кадрите предизвикват голям интерес. Журналистите постигат целта си: да покажат мизерните условия, в които са принудени да живеят децата в пловдивския квартал Столипиново. Публикацията им обаче ненадейно заживява втори живот: десни популисти и екстремисти копират въпросната снимка и започват да я използват като пропагандно средство за различни цели. Например в блогове с твърдението, че кадърът изобразява актуалната ситуация в северната част на Дортмунд, за която били виновни пришълците от Източна Европа.

И днес снимката със занемарения блок и порутената пързалка продължава да витае из интернет пространството. Някои от последните ѝ "изяви" са свързани с германския скандал около дизела. Един германски юзър в Туитър пише над снимката следното: "Политиците си поставят правилни приоритети: със забраната на дизела най-накрая ще си струва да се живее в германските градове (като Дортмунд например)". По същата тема и в комбинация със същата снимка от Пловдив друг потребител коментира: "Вижте Дортмунд през 2018... Но, слава Богу, скоро тук вече няма да преминава нито един мръсен дизел. Благодарим, Германия!". Впоследствие администраторите на Туитър изтриват въпросния кадър. Но междувременно снимката на "Рур Нахрихтен" е публикувана толкова често в комбинация с текста "северната част на Дортмунд", че при търсене на израза "Dortmund Nordstadt" в Гугъл тя излиза на първо място.

Поуката

Потребител на име Andy Feistel коментира случая така: "Според достоверни източници в интернет, тази снимка би трябвало действително да показва северната част на Дортмунд... След като се разрових из интернет обаче, установих, че това не отговаря на истината. Да, можем да си представим, че подобни места има и в западните провинции на Германия. В крайна сметка за никого не е тайна, че и тук вече има т.нар. No Go Areas. Но поуката от тази история е следната: човек може да вземе някаква снимка и да напише под нея каквото си иска. И мнозина ще му повярват. Самият аз се хванах на въдицата."

Припомняме Ви и това кратко видео, от което става ясно, че алгоритмите в социалните мрежи ни предлагат само "подходящи" съдържания. Казано иначе - елиминират различните възгледи. Същото, впрочем, правят и търсачките.

Споделяне

Още от Общество