София поиска Албания да признае българско малцинство

Президентът Илир Мета: Няма да се пречи на никого да се определи като българин

Президентът на Албания Илир Мета посрещна българския заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева е поискала от албанския президент Илир Мета да бъде признато българското малцинство в страната, съобщиха от пресцентъра на българското Министерство на външните работи.

"Въпреки резолюцията на Европейския парламент, призоваваща това да стане, в проектозакона на правителството, който предстои да бъде внесен в парламента, българското малцинство не е споменато. Имаме обща история и мислим, че нашето малцинство може да бъде мост между двете ни държави", заявила Захариева пред Мета по време на посещението си в Тирана.

Мета от своя страна обещал да проследи законопроекта в парламента и да съдейства за гъвкаво решение.

"Никой не може да бъде дискредитиран в Албания и да му се пречи да се самоопредели като българин", декларира държавният глава на Албания пред българския външен министър.

Илир Мета разказал, че като тийнейджър се е занимавал с вдигане на тежести и се е възхищавал много на българската школа в този спорт. От своя страна вицепремиерът Екатерина Захариева припомнила, че албанското Възраждане, довело до независимостта на страната, всъщност започва в България със създаването на албански дружества и издаването на вестници на албански език, които са функционирали с подкрепата на българските власти.

Тя заявила още, че българският народ няма да забрави приноса на албанските преселници у нас за икономиката на новоосвободилата се българска държава в началото на миналия век.

"Разчитаме много на вас и оценяваме усилията на България за разширяването на Европейския съюз в Западните Балкани. Искаме да си напишем домашното по най-добрия начин", добавил Илир Мета.

Захариева посочила, че отношенията между България и Албания са отлични, политическият диалог се води на всички нива и държавниците трябва да работят за увеличаване и на икономическите връзки.

"Приоритет на нашето председателство на Съвета на ЕС е разширяването към Западните Балкани и да покажем това не само на думи“, казала Захариева. "Голям шанс за целия регион е, че в рамките на 2 години Съюзът ще бъде председателстван от четири държави, които подкрепят разширяването – Естония, България, Австрия и Румъния", допълнила тя.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?