София ще бъде домакин на мача Топалов – Ананд

София ще бъде домакин на мача Топалов – Ананд
България печели домакинството на мача за световната титла по шахмат между Веселин Топалов и Вишванатан Ананд, стана ясно в петък. Решението бе взето по време на 80-я конгрес на Международната федерация по шахмат (ФИДЕ), който се провежда в гръцкия град Калитея.

Настоящият носител на шахматната корона Ананд и претендентът Топалов (водач в световната ранглиста) ще изиграят 12 партии помежду си. При равенство победителят ще бъде определен след тайбрек от 4 партии ускорен шахмат. Мачът ще се играе от 5 до 24 април следващата година.

Основна конкуренция на България за домакинство на срещата бяха Турция и Сингапур. Според мениджъра на Топалов Силвио Данаилов подкрепата и финансовите гаранциите на българското правителство са допринесли за избора на София.

"Писмото от г-н Бойко Борисов наклони везните в наша полза, сподели Силвио Данаилов. – След като документът бе прочетен в залата от президента на ФИДЕ Кирсан Илюмжинов, всички гласуваха единодушно за нашата оферта", заяви той след вота. Премиерът ще бъде и председател на Организационния съвет за срещата.

Общият бюджет на събитието е 3 милиона лева като 2 милиона е наградният фонд. Преди месец Борисов обеща държавата да осигури парите, но само ако не се намерят частни спонсори.

Веселин Топалов вече бе носител на световната титла, но я загуби преди три години от Владимир Крамник. Двубоят стана особено популярен с "тоалетния скандал". Руският гросмайстор от своя страна загуби мача с претендента Вишванатан Ананд.

Споделяне

Още по темата

Още от Спорт

Какво очаквате да свърши служебното правителство?