София ще въвежда нощна синя зона за паркиране

Столична община ще въвежда нощна синя зона на десет места около заведения в центъра на София. Това съобщи Радослав Тошев, председател на транспортната комисия на Столичния общински съвет, цитиран от БТА.

Нощна синя зона ще има на площад "Народно събрание", бул. "Ген. Скобелев", ул. "Г. С. Раковски" и ул. "Ген. Гурко". Работното време ще е от 22 часа до 4 часа сутринта.

Аргументът на Тошев за въвеждането на нощната синя зона е, че сега заведенията събират неправомерно пари за паркирането върху общинските площи.

Нощната синя зона ще бъде въведена с промени в общинската наредба за организацията на движението.

Цената за паркиране в синята зона ще скочи двойно от един на два лева, съобщи още Тошев. Според него паркирането не трябва да се ограничава за два или четири часа, както предлага общинската администрация.

Предложените промени в наредбата за организация на движението трябва да осигурят и право на винетен стикер за паркиране по адрес и за наемателите на жилища в центъра, смята Тошев. Общинската администрация предлага такова право да имат само собствениците на жилищата, но не и наемателите.

Само 1% от столичани използват за придвижване колело, а 11% предпочитат да ходят пеш. Останалите ползват колите си или градския транспорт. Това показва проучването на консултанта “Мотт Макдоналд”, който разработи концепция за движението в столицата.

Да се въведат нови ленти за автобусите по булевардите, предлага още консултантът. Това може да стане по булевардите "България", "Евлоги и Христо Георгиеви", "Ген. Скобелев" и "Цар Освободител".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?