Софийските жилища поскъпнали

През второто тримесечие на 2010 г. средните пазарни цени, на които се сключват сделки с жилища в София, са се повишили с 4.3 на сто спрямо първото тримесечие на годината, но сравнено със същия период на миналата година спадът е 7.5 процента. Това сочи анализ на агенция "Райфайзен имоти", оповестен в четвъртък.

Според агенцията, на пазара на жилища се наблюдават признаци на оформяща се тенденция за покупка на все по-качествени и завършени имоти. Това е доказателство, както за по-високите критерии на купувачите и по-добрата им осведоменост за качествата на предлаганите жилища, така и за постепенна промяна на продавания продукт.

Сравнително стабилните стойности на продадените имоти могат да се обяснят с различни фактори, като по-малкия дял на общите части в разгънатата застроена площ (РЗП) на продадените имоти; по-високата степен на завършеност на продадените имоти; напълно изградената инфраструктура около имотите; предпочитанието към ново строителство; наличието на допълнителни удобства и услуги на място и др.

В Пловдив средните пазарни цени, на които се сключват сделки за продажба на жилищни имоти през второто тримесечие на 2010 г. са намалели с 14.8% спрямо същия период на 2009 г., докато във Варна спадът е 15.5%. На тримесечна база индексът на “Райфайзен Имоти“ отчита намаление на средните цени на жилищата с 5.4% в Пловдив и 1.6% във Варна.

През второто тримесечие на 2010 г. индексът на агенцията на средните цени в нежилищния сектор (офиси, търговски и индустриални площи) в София отчита минимален ръст на годишна база от 0.7%. Спрямо второто тримесечие на 2009 г. , в Пловдив, индексът пада с 8.4%, а във Варна – с 9.7%. Спрямо първото тримесечие на 2010 г. в София отново се наблюдава ръст на средните цени на бизнес имотите с 3.8%, докато в Пловдив и Варна намалението е съответно с 2.2% и 7.7%.

Споделяне

Още от Имоти