Софийският градски съд отказа да отстрани от длъжност кмета на Монтана

Софийският градски съд (СГС) не уважи в понеделник искането на прокуратурата за отстраняване на кмета на Монтана Златко Живков, който е обвинен, че е отклонил 700 000 лева, събрани през 2010 година от общината под формата на такса "смет".

Държавното обвинение мотивира искането си с факта, че кметът пречи на разследването. По време на заседанието на съда обаче стана ясно, че около 80 на сто от събраните документи по делото са предоставени от Община Монтана и не е вярно, че Живков пречи на издаването им. Освен това СГС върна делото за разглеждане по компетентност на Окръжния съд в Монтана.

Самият Живков коментира, че разследването срещу него е поръчано от политическите му опоненти, които искали да си отмъстят за загубата на последните местни избори през октомври 2011 г.

Според него въпросните средства не са отпуснати целево от държавния бюджет, а са общински приходи, с които общината и кметът могат да се разпореждат по свое усмотрение.

Делото срещу Златко Живков бе образувано от Окръжната прокуратура във Враца, след като всички прокурори в Монтана си направиха отвод. По-късно то бе прехвърлено във Върховната касационна прокуратура, тъй като и прокурорът от Враца си е направил отвод.

Споделяне

Още по темата

Още от България