Софийският университет повишава студентските такси с 8%

Софийският университет повишава студентските такси с 8%

Студентските такси в Софийския университет "Свети Климент Охридски" ще бъдат повишени с 8% за новата учебната 2013-2014 година, е решил Академичният съвет на висшето училище в сряда.

Така таксите ще бъдат повишени с между 20 лева и 75 лева като най-ниската такса ще достигне 360 лева, а най-високата – за специалностите “Медицина“ и “Фармация“ – 1000 лева. От университета обясниха, че увеличението от осем на сто е съобразено с ръста на минималната работна заплата.

Заместник-ректорът на университета Милена Стефанова обясни, че увеличението на таксите се налага заради намалената вече три години издръжка на обучението във висшите училища. “В Софийския университет таксите не са повишавани от 2008 година, но постоянно у нас животът поскъпва, повишават се цените на електроенергията и на горивата“, коментира тя.

Стефанова обясни, че ако университетът запази сегашния брой на студентите си и през следващата учебна година, то с увеличението на таксата с 8%, висшето училище може да си осигури допълнителни приходи от около 350 000 лева.

По думите ѝ допълнителните приходи ще се ползват за посрещане на разходи за ток, отопление и вода в сградите на университета и за ремонт на три-четири аудитории в централния корпус на Ректората. Стефанова каза, че средствата няма да са достатъчни, за да се повишат заплати на преподавателите, нито на администрацията.

Представители на студентите вече изразиха недоволството си срещу готвеното увеличение на таксите и заплашиха да излязат на протести.

По този повод Стефанова коментира, че ръководството на университета ще разговаря с тях, но "иска да се говори със спокоен, академичен тон и да се изслушват аргументите".

Студентските такси в държавните университети се определят за всяка академична година. Академичните съвети на висшите училища ги предлагат на Министерския съвет, а той ги определя в постановление.

В кандидатстудентската кампания за прием през учебната 2013-2014 година само в осем специалности от общо 102 Софийският университет "Св. Климент Охридски" няма да признава оценките на кандидатите от държавните зрелостни изпити. Специалностите, за които кандидатите задължително ще трябва да държат приемни изпити, са "Право", "Медицина", "Фармация", "Балканистика", "Археология", "Журналистика", "Връзки с обществеността" и "Книгоиздаване". През миналата година към тези специалности, приемащи само с изпит, беше и "Славянска филология".

Кандидатстудентската кампания ще е в две изпитни сесии, като първата от тях ще започне на 17 март с писмен изпит по журналистика, а втората сесия - от 1 юни. Тогава ще има изпити по история на България, по физика и по италиански език. От СУ обясниха, че изтеглят напред двете изпитни сесии заради Великден и заради парламентарните избори.

За първата кандидатстудентска сесия заявления за явяване на изпити ще се подават от 18 февруари до 8 март, а за втората - до 23 май. Таксата за участие в изпит е 30 лева и ще може да се плати в касите на Ректората или по банков път.

В университета ще има нова бакалавърска специалност, наречена "Южна, Източна и Югоизточна Азия". За прием в нея кандидатите ще полагат изпит по английски език, като оценката от него ще е с коефициент "3", или ще могат да използват и оценката от матурата по английски език - с коефициент "2".

Друга новост в СУ е, че специалността "Немска филология" вече ще предлага и избираем модул по скандинавски езици.

От Софийския университет съобщиха, че изпитът по география ще е с нов формат - с тест от 100 въпроса от затворен тип. От ръководството на СУ обясниха, че сега факултетите подготвят план-приема на първокурсниците. Очаква се техният брой да е като миналогодишния или около 5100 души.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?