Сорос: Германия или да си поеме отговорностите, или да напусне еврото

Сорос: Германия или да си поеме отговорностите, или да напусне еврото

Легендарният инвеститор Джордж Сорос призова Германия да напусне еврото, освен ако не предприеме стратегия на растеж. Според него доктрината за икономии, възприета от Берлин, е заплаха за демокрацията и политическата стабилност в Европа, пише в четвъртък британският в. "Телеграф".

"Политиката на Германия се превръща в заплаха, която може да разруши европейския проект. Не е изключен и колапс на еврото", казва Сорос пред германския седмичник "Ди Цайт".

"Ако Германия не промени политиката си, нейното оттегляне от валутния съюз може да помогне на останалата част от Европа. В момента Германия тласка съседите си към дефлация: това заплашва с дълъг период на стагнация, водещ към национализъм, социални вълнения и ксенофобия. Това е заплаха за демокрацията", казва Сорос. Той е бил пряк свидетел на политическия ефект от орязването на заплатите по време на Голямата депресия, а като момче в контролираната от нацистите Будапеща едва е оцелял от Холокоста. Затова и голяма част от богатството си той дарява за филантропични дейности, свързани със свободата и плурализма по целия свят, основно чрез институтите "Отворено общество", отбелязва "Телеграф".

Коментарите му отразяват огромната тревога сред влиятелните кръгове от двете страни на Атлантика, че по повеля на Берлин европейските институции налагат на страните от Южна Европа, на Ирландия и отчасти на Източна Европа политики в стил 1930-те години, свързани със съкращения на заплатите и дефлация на дълга.

Президентът Барак Обама очевидно е имал предвид Германия, изпращайки писмо до останалите лидери на страните от Г-20 преди предстоящата им среща в Канада , страните с излишък да направят повече в подкрепа на глобалното търсене. "Наш най-висок приоритет трябва да е опазването и засилването на икономическото възстановяване: ние не можем да си позволим то да бъде разклатено или да загуби сила сега. Ако доверието в устойчивостта на нашето възстановяване намалее, ние трябва да сме готови отново да дадем отговор, толкова бързо и толкова убедително, колкото е необходимо", написа Обама в писмото си преди срещата на Г-20 тази седмица.

В отговор на критицизма от Г-20, Китай позволи по-голяма гъвкавост на националната си валута (юана) и нарастването му спрямо американския долар. Така Германия остана единствена мишена на недоволството на Вашингтон. Макар че германската икономика не е толкова мащабна, за да прекрои глобалното развитие, Вашингтон се опасява, че доминиращото влияние на Берлин върху Европейската централна банка и фискалните механизми на европейския валутен съюз повличат по-голямата част от Европа към икономическо блато. Германия вдигна високо летвата за останалите страни от еврозоната, обявявайки план за икономии в размер на 80 милиарда евро от следващата година.

Нобеловият лауреат Пол Кругман заяви по-рано тази седмица пред немската преса, че страната прави същата грешка, както САЩ през 1936-1937 година или Япония през 1990-те, като оттегля стимулите преди икономическото възстановяване да е стъпило на достатъчно здрави основи.

"Няма проблем с опитите за балансиране на бюджета за пет или 10 години. Въпросът е дали трябва да се започне, когато икономиката е на 7 или 8 процента под нормалния си капацитет и лихвените проценти са на нула. Сега не е време за тревога за дефицитите", каза проф. Кругман.

Той предупреди за риск от "ефект на доминото", който да достигне Испания и Италия, ако председателят на Бундесбанк Аксел Вебер оглави ЕЦБ и не предложи достатъчно монетарни стимули, за да се задържат тези страни на повърхността.

Според някои анализи Вебер е изправен пред невъзможна задача. Или ще заложат повече на QE (монетарна политика, използвана за увеличение на парите в икономиката -бел.ред.) и в този случай да отпуснат инфлацията в Германия и страната ще трябва напусне единния валутен съюз; или ще се въздържат от такава политика, в резултат на което може да се стигне до дефлация в страни от Южна Европа и те да бъдат принудени да напуснат еврото.

Сорос казва, че Германия гледа на Маастрихтския договор като на "свещен текст" и предупреждава, че валутният съюз не може да издържи дълго като тясна конструкция, базирана на тавани за размер на дълга и дефицита. Според Сорос нарастването на заплатите в Германия е задължително, за да се помогне за измъкването на цялата еврозона и да се позволи на периферните икономики да се доберат до изход от затрудненията без да се борят с допълнителния насрещен вятър на дефлацията.

"Истината е, че това, което имаме в Европа, не е криза на валутата или на дълга, както много хора мислят, а е банкова криза", посочва Сорос. Той смята, че по-слабите държави повече не могат да финансират лесно своите дефицити, защото някои банки закупуват по-малко облигации в резултат на проблемни балансови книжа.

Инвеститорите би трябвало да отделят повече внимание на казаното от Джордж Сорос, чийто фонд "Quantum" изигра ключова роля в предизвикването на кризата през 1992 г. на европейския обменен механизъм. Той атакува британския стерлинг и италианската лира, след като висш представител на Бундесбанк определи двете валути за надценени, което бе покана за спекулативна атака, припомня британският в. "Телеграф".

За Великобритания тази криза се оказа като в поговорката "всяко зло за добро", тъй като я освободи рано от деструктивната политика на трудови загуби. Сорос трябва да получи рицарско звание за услугата.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?