Сорос за Кадафи: Не приемам подкупването на диктатори

Сорос за Кадафи: Не приемам подкупването на диктатори

Подкрепям усилията за освобождаването на осъдените в Либия български медицински сестри, но не и подкупването на диктатори, заяви в София прочутият милиардер и филантроп Джордж Сорос. Той е тук в качеството си на председател на института "Отворено общество" и инициатор на Десетилетието на ромското включване.

"Когато администрацията на Муамар Кадафи ме покани на бизнес посещение в Либия, аз отказах посещението, докато не се реши проблемът с българските медицински сестри", каза Сорос. Не подкрепям изграждането на болница отвън, защото Муамар Кадафи има достатъчно приходи от петрола, за да си изгради сам болница за лечение на болните от СПИН деца, поясни Сорос.

Той подчерта, че не приема подхода за подкупване на диктатори.

Посещението ми в България е по повод на участието ми в заседанието на Международния управителен комитет на "Десетилетието на ромското включване" и то съвпадна случайно с посещението на американския президент Джордж Буш в България, каза още Сорос, който е сред най-отявлените противници на Буш.

"Подкрепям посещението на Джордж Буш в България, тъй като той посещава страната ви като президент на Съединените американски щати. Не съм съгласен с нито една от политиките на Буш, но се надявам, че тесните връзки между България и САЩ ще продължат и при следващия президент ", допълни Сорос. По думите му е важно между България и САЩ да има добри и приятелски връзки.

Критичен доклад за ромското включване

В понеделник следобед Сорос посети 75-то ОУ "Тодор Каблешков" в столичния квартал "Факултета", в което годишно се обучават около 1300 деца.

Един от основните проблеми, които бяха представени пред Сорос, бе несериозното отношение на част от ромските семейства към образованието на децата им. По тази причина от училището се опитват да привлекат колкото се може повече деца да учат извън рамките на квартала, в среда с по-сериозна конкуренция, благодарение на което ромските деца се развиват.

Според Джордж Сорос правителството трябва да си постави конкретни цели и да избере подходящи показатели, за да следи изпълнението им.

Той каза още, че е необходимо да се променят стереотипите по отношение на ромите, но за това е необходима промяна в начина на живот на самите роми и цялостната им среда.

Според него само малка част от ромите остава негативно настроена към промяната и, че когато на ромите се предоставят по-добри условия за живот, те с желание живеят по-добре.

Според Флориан Фихтл, ръководителят на офиса на Световната банка в София, стремежът на цялостната политика на ЕС е прилагането на интегративни политики във всички области, а интегративността предполагала “всеки да направи нещо”.

Джордж Сорос посочи от своя страна, че интеграцията не означава асимилация и каза, че мрежата му от фондации подкрепя усилията на ромите за съхраняване на тяхната идентичност.

По думите му докладът за напредъка на България по ромското включване е критичен и в него се подчертават нещата, които предстоят да бъдат направени. Той обаче посочи и положителните аспекти, като самият мониторинг за изпълнението на поставените цели. “Това е начинът, по който ромското общество може да започне диалог за това, което трябва да бъде направено”, каза Сорос.

Споделяне

Още по темата

Още от България