“Значителен напредък” в преговорите на ЕС с Либия за българките

Високопоставени европейски представители съобщиха, че е постигнат "значителен напредък" в преговорите с Либия за освобождаване на петте български медицински сестри и палестинския лекар, но са необходими още разговори.

"Либия не е против освобождаването на българските медици", заяви във вторник в Брюксел германският външен министър Франк - Валтер Щайнмайер, който беше на двудневно посещение в Либия заедно еврокомисаря по външните отношения Бенита Фереро-Валднер. Те се срещнаха с либийски представители, с асоциацията на родителите на заразените със СПИН деца и с българските медици. "Ще има още усилия по случая, това не е краят", заяви Щайнмайер.

След заминаването им от Триполи либийските власти призоваха президента Джордж Буш да не се намесва в случая и да позволи да бъде постигнато споразумение с ЕС. В неделя синът на либийския лидер Муамар Кадафи - Сейф ал-Ислам похвали усилията на ЕС за слагане край на кризата, която пречи на Триполи да нормализира отношенията си със Запада.

Щайнмайер заяви във вторник, че е поставил в пряк текст въпроса за освобождаването на българките и не е чул Либия да се противопоставя на идеята: "Имахме доста дълги разговори с либийските представители. Основният въпрос беше, че трябва да направим всичко възможно, за да бъдат българите освободени. Не чух противно мнение за това от либийска страна".

Според него българските медицински сестри са все още в добро здраве. “Нека обаче не забравяме, че са в затвора от осем години", добави той.

Семействата на децата, заразени със СПИН, искат да им бъдат изплатени компенсации от 10 млн. евро на дете и да им бъде осигурено безплатно доживотно лечение в европейски болници. България отказва да изплати компенсации, като казва, че това ще бъде признаване на вина.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?