Социалдемократите за пръв път изпревариха по популярност блока на Меркел

Ангела Меркел и Мартин Шулц

В деня, в който двете главни консервативни партии в Германия се договориха да номинират Ангела Меркел за техен кандидат за канцлер в парламентарните избори на 24 септември, поредното социологическо проучване показа, че за първи път от години насам Германската социал-демократическа партия изпреварва по популярност блока на канцлерката.

Според данните от социологическо проучване, проведено от германския институт за изследване на общественото мнение ИНСА по поръчка на вестник "Билд", за социалдемократите биха гласували 31 процента при 30 процента за блока на Християндемократическия и Християнсоциалния съюз (ХДС/ХСС).

Ако тези разултати бъдат сравнени с аналогично проучване от миналата седмица, ГСДП подобрява рейтинга си с 4 процента, докато блокът на Меркел губи 3 процента. Тогава бе отчетена 34% подкрепа за консерваторите срещу 28 % за социалдемократите.

Доскоро в продължение на месеци представянето на ГСДП в анкетите бе още по-зле – около 20-те процента. Това обаче много бързо се промени след като Зигмар Габриел отстъпи лидерския пост и канцлерската кандидатура на напусналия Европейския парламент, за да се върне в националната политика, Мартин Шулц. Шулц обяви намерението си да направи социалдемократите водеща политическа сила и да изпреварят блока на Меркел.

"Решението за Мартин Шулц обърна настроения в полза на ГСДП", казва шефът на ИНСА Херман Бинкерт пред „Билд“.

ХДС и ХСС се разбраха Меркел да бъде кандидатът им за канцлер

Двете главни консервативни партии в Германия се договориха в понеделник да номинират Ангела Меркел за техен кандидат за канцлер. До съгласието се стигна въпреки острите търкания между Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел и баварския Християнсоциален съюз (ХСС) по подхода към наплива от бежанци, казаха участници в двупартийната среща в Мюнхен, цитирани от Ройтерс.

ХСС, който е сестринска партия на ХДС, отдавна критикува Меркел, че позволи над 1 млн. бежанци да влязат в Германия през последните 2 години. На срещата, продължила два дни в Мюнхен, десноцентристите обсъдиха как да победят на изборите намиращата се в подем Германска социалдемократическа партия.

В края на срещата лидерите на ХДС и на ХСС дадоха заедно пресконференция.

"Влизаме в тази предизборна кампания заедно", заяви Хорст Зеехофер. Той допълни, че след 12 години управление на Ангела Меркел "никой не може да оспори сериозно факта, че Германия е добре във вътрешен план и че във външнополитически план е остров на стабилност".

Зеехофер каза, че въпреки разногласията с партията на Меркел, ХСС иска заедно с ХДС да спечели парламентарните избори. Той обаче повтори заплахата си, че няма да се присъедини към бъдещо правителство на Меркел, ако тя не се съгласи да ограничи приема на мигранти в страната до 200 000 души годишно.

Канцлерката отхвърли това искане на лидера на ХСС, което тровеше отношенията ѝ с тази партия от 2015 г., когато Меркел реши да "отвори вратите" на Германия за бежанци. "Няма да променя позицията си по този въпрос", каза днес Меркел.

През 2015 г. в Германия пристигнаха 890 000 кандидати за убежище, а през миналата година - 280 000 души.

Самата Меркел още през ноември м.г. обяви намерението си да се кандидатира за четвърти канцлерски мандат. Партийният конгрес на ХДС утвърди кандидатурата ѝ през декември.

За преодоляване на споровете между ХДС и ХСС помогна и външен фактор. ГСДП избра за свой кандидат за канцлер бившия председател на Европейския парламент Мартин Шулц.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа