Социалистът Жаблянов не вижда "сериозни" кандидати на гражданския сектор за ЦИК

Валери Жаблянов, депутат от Коалиция за България. Сн. БГНЕС

БСП още не е решила каква част от позициите за номинации за членове на ЦИК ще бъдат отделени за неправителствения сектор. Възможността може да се ползва за увеличаване на представителството, но броят на представителите от неправителствения сектор ще зависи от самите предложения. Това каза депутатът от БСП Валери Жаблянов за предаването "Неделя 150“ на БНР.

Партията държи на качеството на ЦИК и очаква предложените кандидатури да са на хора с висок професионален статус и умения. Жаблянов каза, че е присъствал на среща в НС с неправителствените организации за определянето на изборните правила и формирането на кандидатурите за ЦИК. Той не е останал с впечатление, че те разполагат със сериозен кадрови потенциал:


"Представителите на неправителствените организации, които бяха на самото обсъждане, не ми дадоха достатъчно основание да смятам, че така разполагат със сериозен кадрови потенциал да могат да предложат сериозни кандидатури за Централната избирателна комисия. Имам чувството, че става дума за индивидуални, за лични проекти. Дано да бъда опроверган с времето", коментира той.


"Трябва да имаме предвид, че когато се конституира такъв орган, професионализмът и политическото представителство трябва да бъдат водещи принципи. Наистина имам съмнение до колко една неправителствена организация, състояща е от трима души и половина, може да придаде тежест на органа. За една политическа партия, примерно, на предишните избори, да кажем, са гласували около 1 000 000 души, докато една неправителствена организация, по силата на различни обстоятелства, би следвало да има излъчен представител в ЦИК, който да съответства на същото политическо представителство, каквото и партията. Нали разбирате, че това е малко непропорционално", допълни Жаблянов.


Депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов разкритикува решението номинациите на неправителствения сектор да са в квотите на отделните партии, но оцени като положително, че все пак има такива. Не всички неправителствени организации имат опит в изборния процес, но много от поканените са отказали да участват в излъчването на номинации за членове на ЦИК.


"Смятаме, че в това преимущество, което се афишира в Изборния кодекс, има голяма част една фасадна показност. Да, действително, има възможност през народни представители гражданските организации да направят предложения. Би могло също така да се постави въпросът, защо не пряко и директно", каза депутатът от ГЕРБ.

Споделяне

Още по темата

Още от България