Социалният министър намерил пари за вдигане на минималната заплата

Социалният министър намерил пари за вдигане на минималната заплата
Социалният министър Тотю Младенов обяви в петък, че е намерил пари за повишението на минималната работна заплата с 30 лева от 1 юли.

Преди дни финансовият министър Симеон Дянков, който от месеци обяснява, че в бюджета няма предвидени средства за увеличението, призова социалния министър да намери парите. Младенов обаче има идея откъде могат да се вземат парите за повишението на минималната заплата от 240 на 270 лева.

Той посочи, че през миналата година Главната инспекция по труда е наложила глоби за 11 млн. лева, но са били събрани едва половината – 5.5 млн.. “Останалите 5.5 млн. лева Дянков да изиска от НАП да ги събере“, заяви Младенов. За първите три месеца на тази година пък били събрани над 3 млн. лв.

Така се събирали нужните за увеличението 7.5 млн. лева.

“Така че аз парите в държавния бюджет съм ги осигурил на господин Дянков от първи юли да се увеличи минималната работна заплата. Аз съм си изпълнил ангажимента“, допълни той.

Преди време той съобщи, че увеличението ще струва около 3 млн. лева допълнително на месец за държавния бюджет, но приходите от данъци и осигуровки ще се увеличат с 1.6 млн. лева месечно.

В момента на минимална заплата работят 128 000 души.

Бизнесът обаче е твърдо против повишението на минималната заплата и обяви, че би преговарял за увеличение на минималните прагове в определени браншове, където има растеж, но не и за повишение на минималните заплати.

Младенов обаче даде пример с един от фрапиращите случаи, на който са се натъкнали при проверките си трудовите инспектори. Той посочи, че работник декларирал трудово възнаграждeние в размер на 1700 лв., при положение, че имал трудов договор върху минималната работна заплата - 240 лв. и се осигурявал върху същата сума.

“Ето защо работодателите не искат да се увеличи минималната работна заплата. Затова контролните органи - НАП, Инспекцията по труда ще бъдат непримирими именно към тези нарушители“, каза министърът.

Още по темата
Още от България