Социолозите да декларират доходите и имуществото си, настояват от "Атака"

Социолозите да декларират доходите и имуществото си, настояват от "Атака"

Собствениците на социологически агенции и работещите в тях да декларират доходите и имуществото си, както и дали членуват в неправителствени организации. За това настояват от "Атака", които за целта внасят промяна в антикорупционния закон.

Депутатът от партията на Волен Сидеров Десислав Чуколов побърза да обяви, че проектът няма общо с предизборната кампания.

По думите му социологическите агенции могат да променят общественото мнение и даде пример, че агенция може да излезе със заключение, че голяма част от българите са против построяването на "Южен поток".

Затова било важно агенциите да бъдат включени в антикорупционния закон. "При декларирането на доходите и проверката им може да стане ясно защо социологическите агенции променяли мнението си. Който няма какво да крие, няма от какво да се притеснява", каза депутатът и добави - в "обществено-политическото пространство" се говорело за социолози с големи къщи и голф комплекси.

Идеята била този сектор да бъде "прозрачен". 

Преди дни от "Атака" се заканиха да съдят държавната телевизия БНТ и социологически агенции. Причината - телевизията не предоставила договора си със "Алфа рисърч" през миналата година. Партията на Сидеров щяла да заведе съдебни искове за търговия с влияние. 

Междувременно последното проучване на "Алфа рисърч" показа, че едва 1.2% биха гласувал за кандидатите за евродепутати на "Атака".  

Споделяне
Евроизбори 2019

Общо 27 формации са регистрирани за участие на предстоящите евроизбори на 26 май: 13 партии, 8 коалиции и 6 независими кандидати.

Вече е ясно под кой номер са подредени в интегралната бюлетина.

За всеки кандидат в листите на партиите и коалициите може да се гласува с преференция.

За първи път в бюлетината за тези избори партиите са с номера до 100, а преференциите започват от 101.

Партиите, коалициите и инициативните комитети, заедно със списъка на кандидатите за всяка формация, са публикувани на сайта на Централната избирателна комисия.

Списъкът на 3000-те секции, в които ще има машинно гласуване може да бъде изтеглен от тук.

Избирателите могат да проверят в коя секция трябва да упражнят правото си на глас по няколко начина.

Решено е и в кои държави извън България ще има секции за гласуване.

Още от Евроизбори 2019

Как да се подходи с новата детска болница?