Спасените край Доспат мечета са върнати в дивата природа

Обратно в дивата природа бяха пуснати на Гергьовден трите мечета, които преди година бяха открити без майка им край язовир "Доспат" и прекараха период на реадаптация в гръцки спасителен център, съобщиха от организацията "Четири лапи" и Министерството на околната среда и водите.

Мечетата  Радостина, Митко и Йонас са пуснати в Национален парк "Централен Балкан“.

Решението за връщането на дивите животни в естествената им среда е взето, тъй като според специалистите от гръцка и българска страна животните вече са достигнали възраст и размери, за да се справят сами в природата.

През уикенда екип от Парка за танцуващи мечки край Белица и от гръцкия център "Арктурос“ са направили преглед на мечетата и подготовката им за 10-часовия път от Гърция до България.

Мястото, на което мечетата са освободени, е определено от експертите от двете страни и отговаря напълно на изискванията за успешното им приспособяване.

Животните са пуснати в резерват под контрола на служители на парковата дирекция на "Централен Балкан“. Растителността в тази местност е преобладаващо широколистна гора, не са засечени трайни следи от други екземпляри от вида кафява мечка и е отдалечено от населени места.

Преди да бъдат транспортирани и освободени, на трите мечета са поставени разтегателни нашийници с GPS устройство за проследяване на поведение и приспособяването на всяко от животните.

Подобна спасителна акция, продължила около година, се осъществява за първи път у нас, а на европейско ниво са единични случаите на успешно отгледани и върнати в природата кафяви мечки.  Въпреки всички усилия, все още няма пълна гаранция за успех на мисията, тъй като процесът на реадаптацията е труден и специфичен за всеки отделен индивид. Предвид бързите и адекватни  действия на всички участници обаче, шансовете мечетата успешно да се върнат към своя естествен начин на живот са доста големи, посочват от "Четири лапи".

Трите мечета бяха намерени в края на април миналата година до шосе в близост до язовир Доспат. Тяхната майка не беше открита, като предположенията са, че или е била прогонена от човешкото присъствие в района, или е била преследвана от бракониери. Възрастта на мечетата беше определена на около три месеца.

Първия месец след като бяха спасени Радостина, Митко и Йонас прекараха под карантина и наблюдение в Парка за танцуващи мечки край Белица, а след като укрепнаха достатъчно и състоянието им позволяваше, те бяха транспортирани до разположения в Северна Гърция спасителен център "Арктурос“, който има голям опит и добра успеваемост в реадаптацията и връщането в дивата природа на осиротели мечета.


България е една от малкото европейски страни със стабилна популация на кафяви мечки. Според последните проучвания, в дивата природа у нас живеят между 500 и 1000 екземпляра от този защитен вид, като популацията им е съсредоточена в Старопланинския и Рило-родопския планински масиви. Много от животните мигрират в съседни на България страни – Гърция, Сърбия и Северна Македония.

Паркът за танцуващи мечки е създаден през 2000 г. благодарение на съвместните усилия на "Четири лапи“ и фондацията на известната френска актриса Бриджит Бардо, които осигуряват финансирането му. До 2007 г. в парка бяха настанявани единствено спасени от България бивши танцуващи мечки, а след като беше сложен край на тази петняща името на страната ни атракция, там бяха приютени последните танцуващи мечки от Сърбия и Албания, както и от български зоопаркове, в които условията не отговарят на законовите изисквания. Днес в Парка за танцуващи мечки на площ от 120 декара живеят 25 представители на вида кафява мечка.

"Четири лапи" е международна организация за защита на животните с централа във Виена, Австрия и представителства в 15 страни от целия свят, сред които и България.

Основана през 1988 г. от Хелмут Дунглер, организацията популяризира хуманното отношение към животните чрез последователни кампании и проекти. Дейностите на "Четири лапи" са резултат от проучвания и научна работа, както и от активно лобиране на национално и международно ниво. Усилията на "Четири лапи" са съсредоточени в помощ на животни, чието съществуване зависи изцяло от човека: бездомни кучета и котки, опитни животни, селскостопански животни, животни компаньони, както и отглеждани в неподходящи условия големи котки, мечки и орангутани.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?