Спец комисия поема наводнените разкопки на софийското Ларго

"Това блато е тъжна метафора за отношението ни към културно-историческото наследство"

Древните зидове в по-добрите им времена преди две години

Министерството на културата и Столичната община ще търсят общо решение на проблема с наводнените археологически разкопки, появили се при строежа на метрото в центъра на София, които в момента са блатясали, тъй като никой не се грижи за тяхното опазване и търгът за консервацията им се обжалва .

Това заявиха пред журналисти министърът на културата в служебното правителство Мартин Иванов и заместник-кметът на София Тодор Чобанов. Двамата в неделя извършиха оглед на разкопките на Ларгото в центъра на столицата, след като предишния ден кметът Йорданка Фандъкова призова с отворено писмо Иванов да се предприеме спешна аварийна консервация на обекта.

"Изключително тъжно впечатление ми прави тази ситуация. Това блато е тъжна метафора за отношението ни към културно-историческото наследство", каза Мартин Иванов, цитиран от БНР.

Министърът на културата допълни, че предстоящата зима ще е може би третата зима, през която тези зидове ще бъдат частично под открито небе. За да не се допусна разрушаване на оставените под открито небе открития, експертна комисия с участието на инженери, архитекти и археолози трябва в много кратък срок ще трябва да препоръча какво да се направи на първо място за трайното отводняване на терена. Министърът се надява скоро да има сравнително трайно решение за предотвратяване на подобни наводнения и евентуалното съхраняващо консервиране на обекта за зимния сезон.

"Има конкурсна процедура по изграждане на Ларгото - античния комплекс "Сердика", за съжаление тя в момента се обжалва пред КЗК. Нямаме никаква информация нито право да питаме кога ще се вземе решението, нито след това дали то няма да мине през съдебна процедура, но всички сме притеснени за това, което лежи в сърцето на София и което може би ще бъде безвъзвратно унищожено", каза министър Иванов.

Той допълни, че в бюджета на Министерството на културата няма средства за подобни аварийни ремонти и за спасителни консервации и те трябва да се търсят по друг начин. Ще се обърнем към Комисията по бедствия и аварии, която се надявам, че ще влезе във важността на проблема и бързо ще се произнесе. Без реализирането на отводняването обаче всичко, което правим, ще бъде "на парче" и временно, посочи Иванов.

Той коментира, че се чувства изключително неприятно заради начина, по който се съхранява това изключително ценно свидетелство на културното ни наследство. Иванов постави въпроса доколко ние българите, които се гордеем с 13-вековната си история, сме склонни да отделим дори и по 13 лева за всеки един от множеството наши културни обекти, които са основата на националното ни самочувствие.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество