Специализираният съд не трябва да подпечатва обвинителния акт на прокуратурата

Специализираният съд не трябва да подпечатва обвинителния акт на прокуратурата

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лазар Груев коментира в четвъртък, че няма нищо против създаването на специализиран съд срещу организираната престъпност, ако той не противоречи на конституцията и на европейските ценности.

Съдия Груев заяви, че трябва да бъде преодоляно съмнението, че има опасност от създаването на извънредно съдилище и това е тревога, която споделяли много негови колеги.

″Надявам се това да е наистина специализиран съд, който да помогне в борбата с организираната престъпност″, каза той.

Председателят на ВКС коментира още, че мудното правораздаване в България до голяма степен е мит и е ясно какво създавало впечатлението за мудност. Според него въпросът бил и дали усещането за бавно правораздаване не е функция от прекаленото говорене по темата.

Лазар Груев смята, че специализираният наказателен съд трябва да бъде съобразен с ясните права на човека и с равнопоставеност на страните в процеса, което е и изискване на основния закон.

″Не трябва да остават съмнения, че този съд ще подпечатва обвинителния акт на прокуратурата″, смята съдията.

″Би било много добре, ако държавата има ресурс да създаде и други специализирани съдилища, но за българските съдии всяко дело е със значим обществен интерес″, каза Лазар Груев. ″Като съдии никога не сме имали различно отношение към отделните дела″, допълни той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли решението за частичен локдаун?