Спецнадзор за разследванията около отпадъците нареди Гешев

Последно бяха открити отпадъци с неясен проезход в ТЕЦ "Брикел"

Апелативните прокуратури в София, Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново да вземат на специален надзор разследванията за нередности с носа на отпадъци, нареди главният прокурор Иван Гешев, съобщиха от държавното обвинение във вторник. Образуваните досъдебни производства са за престъпления при управлението на отпадъци не по установения ред и пренасянето им през границите на страната съгласно изискванията на Закона за управление на отпадъците и Закона за околната среда и водите.

Апелативните прокуратури ще трябва да следят и всички досъдебни производства, образувани по данни на МВР и ДАНС, събрани в хода на извършваната от тях съвместна проверка спазени ли са законовите изисквания при вноса на отпадъци в страната.

От прокуратурата допълват още, че на прокуратурите е указано да търсят при необходимост съдействие от чуждите съдебни власти и по-конкретно с тези на Италия. Съответните наблюдаващи прокурори да осъществяват международното правно сътрудничество – изпращане на ЕЗР, чрез Националното бюро в Евроджъст, е разпоредил още Гешев..

Споделяне

Още по темата

Още от България