Борисов ще спира вноса на боклук и ограничава ВЕЦ

Борисов ще спира вноса на боклук и ограничава ВЕЦ

Премиерът Бойко Борисов нареди в четвъртък на ресорните министри да проучат възможностите за налагане на временен мораториум върху вноса на боклук, който да бъде въведен през следващата седмица.

"До другата сряда още две задачи: първата внос – износа на боклук. Да, има брюкселски директиви. Какъв мораториум можем да сложим, временен, докато сме сигурни, че това, което е описано в документите, е същото, което влиза в страната, да ми го гарантирате", каза Борисов.

Поиска и да се направи проверка къде се ползва питейна вода за производство на електрическа енергия. Задачите премиерът раздаде в началото на днешното заседание на Министерския съвет.

Преди три дни забраната за внос на отпадъци бе поискана от националистите от "Атака" и "Възраждане". Според тях волята на управляващите от ГЕРБ и техните коалиционни партньори в Народното събрание е единственият механизъм за спирането на безконтролния внос и изгаряне на боклук в България. Законови поправки за вноса на отпадъци обеща и БСП в първите дни на годината.

Налагането на пълна забрана за внос на отпадъци ще удари изключително сериозно българската рециклираща индустрия, която е водеща на Балканския полустров. В страната има изградени мощности за рециклиране, които са печеливши и създават работни места, защото преработват и вносни отпадъци.

В четвъртък премиерът Борисов нареди да се наложат ограничения и на ВЕЦ-овете, които ползват вода за питейни нужди.

Втората задача, по която трябва да се работи заедно с икономическия и енергийния министър, е всички по темата за водноелектрическите централи, които са изградени на язовири с питейна вода. На първо място ни е питейната вода, на второ, Петкова, производството на ток, обърна се премиерът към енергийния министър.

Водната енергия е най-изгодна, защото дава пиковата енергия, балансира ни системата, но не може за сметка на питейната вода да става, изтъкна премиерът.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?