Спецоперация издирва данни за източване на община Варна чрез ромски проекти

Спецоперация издирва данни за източване на община Варна чрез ромски проекти
Окръжна прокуратура Варна започна във вторник сутринта проверка в сградата на община Варна. Действията на обвинителите са продължение на операция "Медузите", съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов.

Целта на операцията е изземване на документи за източване на община Варна и на средства на варненските данъкоплатци за периода от септември 2008 г. до днес, уточни Цветанов. Прокурори, следователи и полицаи изземат документи от главния секретар на общината, свързани с източване на общинския бюджет чрез дейността на фондации за интеграции на ромското малцинство.

Пред БТА обаче окръжният прокурор на Варна Владимир Чавдаров обяви, че прокуратурата извършва процесуално-следствени действия в сградата на общината по досъдебно производство, което няма нищо общо с акцията "Медузите". По думите на Чавдаров се събират доказателства за длъжностни престъпления и корупционни практики. Той отказа да назове имена на проверяваните, както и предмета на действие с думите, че "това не е в интерес на разследването".

"Не съм запознат с продължението на операция "Медузите” и в моя кабинет проверки не са правени”, каза общинският съветник от ДПС Янко Станев.

Принципно не би могло да има източване на общинския бюджет чрез фондация "Владиславово”, добави Станев, който е ръководил фондацията до преди година и половина, а сега неин председател е Маргарита Георгиева.

Янко Станев призна пред журналисти, че е възможно да има пропуски или грешки в работата му, но не и източване на общинския бюджет.

"Фондация е работила по 22 проекта, само един от които е по общинска програма”, уточни Станев, който за себе си каза, че винаги е работил за адаптацията и интеграцията на ромското общество във Варна.

Операция "Медузите", която според министъра продължава, а според прокуратурата не, започна с ареста на председателя на Общинския съвет Борислав Гуцанов (БСП), на още двама общински чиновници и на местния едър бизнесмен Даниел Славов – Дидо Дънката. Четиримата се разследват за сделки за доставката на рециклирани автобуси за градския транспорт в град. Автобусите били доставени от Германия и Франция през 2003, 2005 и 2007 година на завишени цени. Така бил ощетен общинския бюджет, твърдят МВР и прокуратурата.

Споделяне

Още по темата

Още от България