Спецсъдът намали гаранцията на кмета на Септември със 120 000 лв.

Снимка: БГНЕС

Специализираният съд намали паричната гаранция на кмета на Септември Марин Рачев, който е обвиняем за умишлена безстопанственост и незигодни сделки.

Според окончателното решение на магистратите обвиняемият трябва да внесе 130 000, вместо първоначално определените му от спецпрокуратурата 250 000 лв., зада остане на свобода.

Рачев бе арестуван при първата акция с участието на новата антикорупционна комисия, след което разследващите обявиха, че на практика той е сключвал договори със себе си, тъй като получили обществени поръчки фирми се управлявани от негови роднини, бивши съдружници или приятели.

При обиск в дома му в нощно шкафче бяха открити и справки на ДАНС, свързани с купуване на гласове на местните избори през 2015 г., коити бяха спечелени именно от Рачев, издигнат от ГЕРБ.

На 2 февруари той бе освободен от ареста срещу парична гаранция от 250 000 лв. Спецсъдът обаче намалява размера ѝ със 120 000 лв. По отношение на другия обвиняем – Станой Милов, подчинен на Рачев в общината, магистратите определят гаранция от 10 000 лв.

Двете гаранции трябва да бъдат внесени в спецсъда в 10-дневен срок от уведомяването на обвиняемите за определението на магистратите. В противен случай двамата отново трябва да бъдат задържани.

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?