Според Бъчварова "свинските опашки" са провокация към държавата

Гранична полиция предотвратила влизането на около 100 хиляди мигранти

снимка БГНЕС

“Гражданските арести на бежанци по границата целят внушението, че държавата е слаба“, обяви министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова в сряда пред Нова тв.

“Защо тези хора, които твърдят, че искат да помагат на полицията, не го направиха миналата година, а сега, когато натискът на границата ни е спаднал с около 39%. Мисля, че това се прави като една възможност за самоизява на определени групи и се използва от друга част от обществото като провокация към МВР, с която се цели да се покаже, че държавата е слаба”, допълни Бъчварова.

Според нея целта е не да се помогне на държавата, а преднамерено се търси изява.

Преди десет дни премиерът Бойко Борисов благодари на групата на Перата, че помага на държавата да се справи с натиска по граница. Тези хора станаха популярни, след като се снимаха как са вързали мигранти със свински опашки и са ги натръшкали по земята. После Борисов обяви, че никога не е толерирал паравоенни формирования и порица гражданските арести. После Перата бе арестуван по обвинение, че е обирал чужденците.

“Изпълняваме задълженията си по охрана на границата. Никога не сме казвали, че няма пропуски. За миналата година има регистрирани 30 000 бежанци. Една трета от тях са регистрирани на входа, една трета са задържани в страната и една трета - на изход. Това означава, че по всички линии, по които можем да противодействаме на това явление, сме действали", обяви Бъчварова в сряда.

Тя съобщи, че МВР е предотвратило влизането в страната на близо 100 000 души, което показвало, че органите на реда работят ефективно.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?