Според Борисов членството ни в еврозоната е застраховка срещу втора КТБ

Премиерът обеща "пълна прозрачност при горивата - дете с пояс да влезе, го виждаме"

Според Борисов членството ни в еврозоната е застраховка срещу втора КТБ

Дисциплинирането на банковата система е сред най-важните ефекти за България от влизането в еврозоната, заяви премиерът Бойко Борисов по време на традиционната годишна среща на бизнеса с правителството, организирана от в. "Капитал".

"Защо е важна темата за еврото? Критиците казват, че щели да се вдигнат цените, но държавите, към които се стремим - всички те са с въведено евро. Аз бих задал контравъпрос - кои се плашат от въвеждането на еврото и защо? – Защото в Банковия съюз нито централните банки, нито банките в съответната държава могат да си позволяват волности. Защо ни е страх тогава да дисциплинираме този сектор? Той е толкова важен за всеки един от нас. Целта е, ако някой собственик на банка я доведе до фалит, не данъкоплатците да платят и хората да си изгубят парите, а той да понесе своята отговорност и той да я платят", каза Борисов.

Премиерът пропусна да отбележи политическите фактори, без които нямаше да е възможен нито възходът на КТБ, помпана с държавни пари включително при предходни мандати на Борисов, нито пък източването на банката под носа на властта.

Сред предимствата от въвеждането на еврото Борисов изтъкна по-ниските лихви по кредитите, стабилната банкова система и това, че при финансова криза има кой да помогне на съответната държава. "Но важното е да дисциплинираме банковия сектор, да не се случва това, което се случи с КТБ. Това няма как да се случи, когато България е в този клуб", допълни още премиерът. 

Магистрала "Хемус" - река, по която ще потекат инвестиции
 
Борисов каза още, че магистрала "Хемус" ще се превърне в река, по която ще потекат инвестициите в Северна България. "Полагаме огромни усилия с "Хемус". Където са "Тракия", "Марица", "Струма", заводите никнат като гъби. В края на март ще започнем поне още три лота по "Хемус". Това ще е реката, по която ще потекат инвестициите в Северна България", каза той.
 
В края на миналата година правителството отпусна 1.35 млрд. лв. за изграждането на 134 км от магистрала "Хемус", като за проекта не беше обявена обществена поръчка, а изграждането беше поверено на държавното дружество "Автомагистрали". Това предизвика критиките на БСП, които обявиха, че държавното дружество няма необходимия капацитет  и ще прехвърли работата на подизпълнители.

Борисов припомни и посещението си в два завода в Димитровград миналата седмица - на "Язаки" и "Варок". "Единият завод произвежда цялото окабеляване за "Мерцедес". Не съм питал за статистика, но по мое мнение близо 70% от работниците бяха роми - работят на най-съвременни машини. 1040 лв. е минималната работна заплата там. А от другата страна на магистралата е заводът за фарове", каза Борисов.

 
"Една пушчица нямат, едно патронче не могат да изстрелят"
 
"От една година се занимаваме само с изтребители, а не се занимаваме с доходи и с това, което ще гарантира на хората по-добър просперитет", коментира още Борисов.
 
По думите му "по-прозрачна процедура от това да вкараш решението за самолетите да се вземе от НС няма".
 
Той не пропусна да разкритикува и БСП, които "десетилетия наред лъгаха хората, че ще купуват самолети", но вместо това "напълнихме военновъздушните сили с транспортна техника" за милиарди. "И нямат вътре една пушчица. Едно патрочне не могат да изстрелят. Само за бягане - техника да се изнесе генералният щаб и всички управляващи бързо при война. Нито една съпротивителна единица. И те ни дават оценка", каза премиерът. 
 
"Дете с пояс да влезе, го виждаме"
 
По думите му до месец - месец и половина ще има видими резултати по отношение на изсветляване на сектора на горивата, аналогични на тези при цигарите и алкохола.

"Сега и в горивата правим едни неща и ви гарантирам, че резултатите ще бъдат същите като при цигарите – драстични", каза Борисов. Той посочи, че ще има видеонаблюдение за сектора на горивата за големи, малки и средни фирми. “Такова видеонаблюдение - на всеки кран, дете с пояс да влезе, го виждаме във водата - дали е в Дунав или в Черно море“, допълни той.

Нашите показатели са едни от малкото в Европа, които показват дисциплина и това се отчита, каза премиерът.

Данъчните приходи през 2018 г. спрямо 2014 г. са с 50 на сто повече, което показва добра работа на системите и прозрачност, а външният ни дълг тази година ще достигне 18.6 на сто и ще ни нареди сред държавите с най-нисък дълг в Европа, каза още министър-председателят. Средната заплата се е покачила с 47.5% спрямо 2014 г., а БВП - с 39%.

Борисов допълни, че има ръст на инвестициите и те са в реалната икономика, а износът на България за Германия за първи път е по-голям от вноса.  

Иван Кръстев: Брекзит неутрализира говоренето за излизане от ЕС

Преди Борисов анализ на политическата ситуация в Европа направи известният български политолог Иван Кръстев.

Заради политическата поляризация в Европа, Брекзит и протестната активност в много страни най-вероятно избирателната активност на предстоящите евроизбори ще е по-висока от обичайната, но не и огромна, както очакват някои анализатори, смята Кръстев. По думите му няма пряка връзка между нивата на политически протести и избирателната активност.

Кръстев смята, че по традиция националните проблеми ще са по-дискутирана тема в предизборната кампания, отколкото общоевропейските въпроси.

По думите на политолога Брекзит е неутрализирал политическото говорене за излизане от ЕС. "В момента няма голяма популистка партия, която да призовава дадена държава да излезе от ЕС или еврото. Това важи и за Льо Пен, и за Салвини", каза Кръстев.

Неговото очакване е, че след евроизборите най-големите европейски партии - ЕНП и ПЕС, ще имат общо под 50% от местата в Европарламента, поради което проевропейското мнозинство ще включва либералите и част от "Зелените". Въпреки че популистките партии няма да са водещи, тяхното влияние ще бъде много по-голямо в европейската политика.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес