Според данни на МВР организираната престъпност вече не била централизирана

Според данни на МВР организираната престъпност вече не била централизирана

Организираната престъпност вече не е централизирана, както е била по времето на групировките ВИС и СИК. Сега работят малко групи в градове и села, които са се профилирали в една или друга престъпна дейност и действат самосиндикално. Това каза предн бТВ във вторник директорът на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) главен комисар Ивайло Спиридонов.

Той допълни, че тази структура позволява по-лесно разбиване на престъпните групи. Главен комисар Спиридонов обяви, че всяка седмица ГДБОП провежда между 4 и 5 операции. Той допълни, че откакто съществува Специализираната прокуратура броят на образуваните досъдебни производства нараства постоянно. Тази година има 612 обвинени лица, което било рекорд.

Най-много престъпни групи са разбити за наркоразпространение, нарушение на митическите режим, престъпления срещу паричната, данъчната и осигурителната система и т.н.

След възстановяването на ГДБОП в МВР съставът е намален с 30%, каза Спиридонов. По думите му обаче служителите са достатъчно мотивирани, за да си вършат работата.

Ивайло Спиридонов отказа да коментира отвличането на Адриан Златков, като само уточни, че по случая е сформиран най-добрия екип, от най-добрите специалисти от всички оперативни структури и извършителите ще бъдат хванати.

По отношение на взломяването на банкомати, директорът на ГДБОП обяви, че има няколко групи, които са специализирани в такъв тип обири, като те стават все по-изобретателни стават по разбиването на банкомати. Ивайло Спиридонов изрази увереност, че и по тези случи, работещите в службата ще си свършат работата.

 

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?