Според Ивица Дачич 9 април ще бъде решаващ ден за съдбата на Сърбия

Ивица Дачич

Предстоящият вторник ще бъде решаващ ден  за съдбата на Сърбия, заяви министър-председателят на Сърбия Ивица Дачич, цитиран от местните медии в четвъртък.

До 9 април Белград трябва да даде отговор ще приеме ли условията по споразумението за нормализиране на отношенията с Прищина, които му бяха предложени на преговорите в Брюксел. В него се предвиждало  временно управление на ЕС в Северно Косово, докато не бъдат приети косовските закони.

Ръководителката на европейската дипломация Катрин Аштън ни каза, че повече преговори няма да има. Нашата делегация бе подложена  на невероятен натиск. Един високопоставен европейски дипломат ми каза: "Вие останахте сами, вие нямате избор", каза Дачич.

Международната общност  изцяло е на страната на Прищина. Сърбия е принудена  да се бори сама, констатира Дачич. В момента не мога да кажа какъв ще бъде нашият отговор, тъй като предстоят нови консултации на ръководството на страната по този проблем, подчерта премиерът.

Сърбия за 72 до 96 часа трябва  да избере между две лоши предложения - да приеме много лош план за сърбите в Северно Косово или да откаже да подпише каквото и да било споразумение, заяви пред сръбската телевизия вицперемиерът Александър Вучич, който също участва в последните преговори в Брюксел.

Ако отхвърлим плана, това ще означава  затворена врата за Сърбия към света и по-малко пари за нашия бюджет, ако приемем лош план, рискуваме народът да се вдигне на бунт срещу нас, смята Вучич. Трябва да се опитаме да получим дата и да намерим общ език със западните сили, голям е въпросът дали ще успеем и това е голям риск, посочва сръбският вицепремиер, цитиран от вестник "Политика".

Косовският премиер обаче смята, че постигането на споразумение е възможно. Въпреки големия скептицизъм в Косово смятам, че е възможно да се постигне споразумение за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия, заяви Хашим Тачи, цитиран от Танюг.

Според него непостигането на споразумение може да доведе до влошаване на сегашната ситуация. Затова Тачи се обяви за по-нататъшно ангажиране с цел да се постигне споразумение със Сърбия.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани