Според Камерън кризата с мигрантите може да доведе до Брекзит

Според Камерън кризата с мигрантите може да доведе до Брекзит

Кризата с мигрантите може да накара британците да гласуват в полза на излизане от Европейския съюз" на референдума по този въпрос, предвиден за края на 2017 година. Това предупреждение отправи в четвъртък британският министър-председател Дейвид Камерън в интервю за сп. "Спектейтър", цитирано от Франс прес и БТА.

"Мисля, че с кризата в еврозоната и кризата с мигрантите, ефектът в краткосрочен план е такъв, че хората си казват: "О Боже, махнете Европа от мен, тя ми носи проблеми", заяви Камерън пред консервативното списание. Той се надява в по-дългосрочен план тази реакция да се промени към стремеж да се гарантират работещи отношения с ЕС. Премиерът даде да се разбере, че може да изчака до последния момент от срока, който си е поставил за края на 2017 г., преди да спази обещанието да организира референдум за членството на Великобритания в ЕС.

"В известен смисъл двете кризи не помагат на Европа да изглежда добре. Разбирам това. Разбирам изкушението на хората да си кажат: ще постъпим по-добре, ако се отделим от тази организация. Но мисля, че това е погрешното заключение, особено ако успея в предоговарянето", подчерта британският премиер.

Той нарече преговорите с европейските партньори "самолет, който се опитвам да приземя". "Това просто ще отнеме малко повече време, отколкото мислех", призна Камерън. "Трудно е да се накарат 27 страни да приемат нещата, които смятаме за добри за Великобритания", подчерта той.

Британският премиер е на обиколка из страни в Източна Европа, за да ги убеди да подкрепят реформите, които иска да въведе в ЕС. Миналата седмица той посети България, а тази седмица е в Румъния и Полша.

Камерън не очаква да постигне споразумение на срещата на Европейския съвет на 17 и 18 декември. Следващата среща на държавните и правителствени ръководители на ЕС е на 18 и 19 февруари.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?