Според специален пратеник на САЩ е необходима пряка дипломация с Пхенян

Според специален пратеник на САЩ е необходима пряка дипломация с Пхенян

Американският специален пратеник за Северна Корея Джоузеф Юн заяви, че САЩ би трябвало да се ангажират в пряка дипломация с КНДР наред със санкциите, наложени заради ядрените и ракетните ѝ програми, и изрази надежда, че Пхенян ще приеме предложението за безусловни преговори, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън предложи във вторник преки преговори със Северна Корея без предварителни условия, но Белият дом по-късно каза, че не може да има преговори, докато Пхенян не подобри поведението си.

"Би трябвало да упражняваме пряка дипломация, както и санкции. Това е нашата политика, основана на натиск и ангажимент, и ние наистина искаме да се ангажираме с натиск и дипломация", заяви Юн пред репортери в Банкок.

Той каза, че не е ясно дали Северна Корея има желание да преговаря след период на засилена ядрена дейност, и отбеляза, че е "много трудно да се разбере какво е тяхното намерение, без да има истински диалог".

Специалният пратеник посети тази седмица Япония и Тайланд за обсъждане на начини за засилване на натиска върху Северна Корея след поредния ѝ опит с балистична ракета.

Япония обяви днес, че разширява икономическите си санкции срещу Северна Корея заради ядрените и ракетните ѝ програми.

Японското външно министерство каза, че ще бъдат замразени авоарите на още 19 севернокорейски фирми, работещи във финансовия, петролния и въгледобивния сектор.

Русия заяви, че са възможни контакти със Северна Корея на високо равнище. Руският заместник-министър на външните работи Игор Моргулов каза, че Москва не е имала контакти на високо ниво с новото севернокорейско ръководство, но че те са възможни. По думите му Русия има много комуникационни канали със Северна Корея, които "по един или друг начин дават плод".

Той заяви, че Русия не е готова да се присъедини към нови санкции срещу Северна Корея, които могат да задушат икономически азиатската страна.

Според него натискът върху Северна Корея доближава "червена линия", а американските гаранции за сигурността на КНДР може да бъдат обект на преговори между Пхенян и Вашингтон.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?