Според СЗО в България няма условия за разхлабване на мерките срещу коронавируса

Д-р Михаил Околийски

Сега е моментът националните правителства много внимателно да отпускат мерките и да не се поддават на популистки натиск и да вземат решения, за които по-късно да съжаляват. Това заяви д-р Михаил Околийски от офиса на Световната здравна организация (СЗО) в България в четвъртък пред БНТ.

Той обясни, че СЗО препоръчва разхлабване на мерки при няколко условия –новорегистрираните да не нарастват, а в момента в България се наблюдава увеличение. Второто условие е да се осигури възможност за достатъчно тестване, а също така да се знае, че здравната система може да издържи. Тези 3 условия в България не са налице, коментира Околийски.

"В момента все още вървим твърде стръмно нагоре, не сме достигнали пика, който евентуално може да се задържи седмица-две. Така че и една разходка в парка, невинна на пръв поглед, в България знаем, че много майсторски четем правилата и всъщност притеснението на властите и това не важи само за България, но и за други страни от региона е, че това ще бъде използвано, за да може млади и стари хора да се събират на групи да дискутират, играят шах, да пият бира. Този стремеж и желание е разбираем, но хората наистина трябва да си дават сметка какво може да им се случи", каза Околийски.

Според него мерките, които се взимат, работят, но това не се забелязва, защото държат нисък броя новозаразили се.

В момента сме във фазата на разочарованието

"Хората сме несъвършени. Всички минаваме през едни фази на колебания, раздразнение, разочарования. Според психологическата теория в момента сме във фазата на разочарованието, когато започваме да критикуваме всичко, което се прави. Започваме да се сещаме, че имаме нужда да спортуваме, въпреки че преди това не сме го правили особено и това е видно и от статистиката. По-малко от 3% от българите спортуват, което е най-ниският процент в ЕС, но сега се оказа много важно. И аз това го разбирам като специалист в психичното здраве", коментира той.

Според Околийски за да влезем в следваща фаза – фазата на рационалните действия, на приемането на всичко това, което се случва като нещо, което е добро за нас, е нужно да се обединим като нация. "В момента наблюдавам, че някои обществени лидери, които проповядват протест и неспазване на мерките и опитът в други държави, показва, че последствията от това могат да са пагубни", каза той.

"Всяко едно разхллабване на мерките на физическата изолация може да доведе до нови вълни от заразени с вируса", посочи той. СЗО е особено притеснена за слабите здравни системи на африканските страни, където тепърва вирусът започва да се разпространява.

За обвиненията към СЗО

По повод обвиненията на САЩ, че СЗО е прикривала информация около коронавируса първоначално и е действала в полза на Китай, заради което американското финансиране към организацията беше оттеглено, Околийски коментира, че СЗО е организация на страните членки и няма свръхмандат, който да ѝ позволи еднолични решения и действия. "Още в началото СЗО разчиташе на данните от Китай и от съвместния екип на СЗО, изпратен там в партньорство с американски учени от CDC – Американксия център за контрол на заболяванията. Т.е. Америка също беше въвлечена от самото начало и това, че сега в момента се докладват нови смъртни случаи, които не са били установени в началото, е нормално, защото много хора очевидно са загинали в домовете си", каза той. Околийски заяви, че СЗО не е някакъв разследващ орган, а разчита на добросъвестността на страните-членки

"Сега не е моментът да се търси скандал и спира финансирането от най-големите страни-членки и разчитаме да го преосмислят. Защото в момента наистина сме на фронта и се спасяват човешки животи. И всяко едно разколебаване и липса на бюджет за определени дейности може да доведе до повече смърт", заяви той.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?