Според Тръмп преговорите в Афганистан вървят добре

Според Тръмп преговорите в Афганистан вървят добре

Преговорите в Афганистан вървят добре, каза президентът на САЩ Доналд Тръмп, цитиран от Ройтерс. Американски служители заявиха тази седмицата, че е постигнат значителен напредък в преговорите за край на 17-годишната война в Афганистан.

Преговорите "продължават добре", написа Тръмп в Туитър.

Талибаните заявиха, че не се стремят към монопол върху властта в бъдещо правителство в Афганистан, но търсят начини за съвместно съществуване с афганистанските институции, посочва Асошиейтед прес.

Говорителят на ислямистката групировка Шахин Сухаил каза, че след като американските войски напуснат Афганистан, талибаните искат да живеят с другите афганистанци, "да проявяват търпимост помежду си и да започнат живот като братя".

"Ние вярваме в един афганистански свят, който включва всички, в който всички афганистанци могат да намерят своето място", заяви той.

Това е най-помирителното изявление на талибаните досега. То беше направено в момент, когато американският пратеник, натоварен с уреждането на афганистанския конфликт, съобщава за напредък в преговорите с талибаните.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят