Афганистанските талибани поканиха САЩ "на разговор"

Афганистанските талибани поканиха САЩ "на разговор"

Афганистанските талибани поканиха американците да разговарят пряко с техни представители в Катар в навечерието на регионална мирна конференция в Кабул, предаде АФП.

За пръв път от над две години бунтовниците показват, че са склонни да преговарят, за да бъде приключен конфликтът със САЩ, продължаващ от 2001 г., на фона на серия от кръвопролитни атентати срещу цивилни в Кабул в края на януари.

"Политбюрото на Ислямското емирство Афганистан (както се нарича официално талибанското движение) приканва американските представители за преки дискусии за мирно решаване на афганистанския проблем", пишат на своя сайт талибаните, разполагащи от 2013 г. с представителство в Доха.

Талибаните отказваха официално всяко участие в мирни преговори от март 2016 г. и отхвърляха предложения на правителството за диалог, "докато не бъде сложен край на чуждестранната окупация" на Афганистан.

Утре в Кабул започва втората конференция от т. нар. кабулски процес с участието на делегати от 25 страни в региона - включително Индия и Пакистан, обвинен, че подкрепя бунтовниците - от САЩ и три международни организации, сред които ООН, информира афганистанското външно министерство.

Те ще обсъдят механизмите за гарантиране на мир и борбата срещу тероризма, съобщи за АФП говорителят на министерството Ахмад Шекиб Мустагни.

Във връзка с форума президентът Ашраф Гани обеща да огласи мирен план.

Първата конференция от кабулския процес се състоя през юни м. г. без осезаем резултат.

Талибаните не споменават за тази конференция, в която не участват, и предлагат пряко да преговарят с американците, пренебрегвайки афганистанското правителство, което винаги са наричали "марионетно".

"Ако американците приемат легитимните искания на афганистанскикя народ и формулират собствените си искания и тревоги по мирен канал, това би съдействало за намиране на решение", пишат те.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?