САЩ и талибаните се договориха за рамка за мирно споразумение в Афганистан

САЩ и талибаните се договориха за рамка за мирно споразумение в Афганистан

Представители на САЩ и талибаните постигнаха принципно съгласие за рамката на мирно споразумение, предвиждащо бунтовниците да гарантират, че няма да укриват терористични групи на афганистанска територия, което може да доведе до пълно изтегляне на американските войски от Афганистан в замяна на примирие и преговори между талибаните и правителството в Кабул. Това каза американският специален пратеник за Афганистан Залмай Халилзад в интервю за в. "Ню Йорк таймс".

"Ние имаме проекторамка, която е необходимо да се конкретизира, преди да се превърне в споразумение. За наше задоволство талибаните се ангажираха да направят каквото е необходимо, за да не позволят Афганистан да се превърне в платформа за международни терористични групировки или отделни лица", заяви Халилзад, който оглавяваше американската делегация на преговорите с талибаните миналата седмица в катарската столица Доха.

Висш американски служител каза, че талибанските представители са поискали да им бъде дадено време, за да обсъдят със своето ръководство искането на САЩ за преговори между бунтовниците и афганистанското правителство, а също за прекратяване на огъня като част от окончателно споразумение.

Според американски и афганистански служители принципното съгласие за обсъждане на тези два въпроса се разглежда като пробив.

По-рано американски медии съобщиха, че САЩ водят преговори с талибаните за възможността за изтегляне на американските войски от Афганистан в замяна на ангажимент от бунтовниците да не укриват терористични групи в контролираните от тях територии.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят