Според Тръмп въоръжаването на някои учители веднага би спряло стрелбите

Вълна от ученически протести срещу насилието с огнестрелно оръжие заля САЩ

Момент от срещата в Белия дом

Американският президент Доналд Тръмп повтори в четвъртък призива си за въоръжаване на учителите след масовото убийство в училище в щата Флорида миналата седмица. Той заяви, че това би трябвало да бъде ограничено до тези, които имат военна или специална подготовка и допълни, че това "би решило проблема незабавно", предаде Ройтерс.

 

Ден по-рано вълна от демонстрации на ученици заля Съединените щати в знак на протест срещу насилието с огнестрелни оръжия и в памет на жертвите в Паркланд, Флорида


Идеята на Тръмп за въоръжаване на учителите вече предизвиква противоположни реакции в САЩ, където има остри разделения по въпроса как да бъдат спрени масовите стрелби и всекидневното насилие с огнестрелни оръжия. Тръмп изказа идеята за въоръжаване на учителите по време на емоционална дискусия с оцелели от нападението във Флорида и роднини на загинали при стрелбата.


"Сериозно подготвени, умели в боравенето с огнестрелни оръжия учители/треньори биха решили проблема незабавно, преди да пристигне полицията. СТРАХОТНО ВЪЗПИРАНЕ!", написа Тръмп днес в Туитър.

Тръмп каза днес, че подкрепя увеличаване на минималната възраст за притежаване на по-широк диапазон от оръжия, отколкото е сега, предаде Асошиейтед прес.

В момента на федерално ниво минималната възраст за купуване или притежаване на ръчни огнестрелни оръжия е 21 години, но за пушки като използваната при нападението миналата седмица ограничението е 18 години.

При нападението на 14 февруари в гимназия във Флорида бяха убити 17 ученици и училищен персонал. То беше извършено от 19-годишен бивш ученик, въоръжен с полуавтоматична пушка "AR-15".

 

Вълна от ученически протести

 

Вълна от демонстрации на ученици заля вчера Съединените щати - от щата Аризона на югозапад до Мейн на североизток - в знак на протест срещу насилието с огнестрелни оръжия и в памет на жертвите на стрелбата в гимназията в Паркланд, Флорида, предаде Асошиейтед прес.

 

Протестите се разпространяваха от училище на училище и от щат на щат, като младежите споделяха плановете си за демонстрации в социалните мрежи. Някои от проявите продължаваха точно 17 минути, колкото бяха убитите в Паркланд. Неколкостотин ученици от Мериленд не се явиха на занятия, за да направят митинг във Вашингтон. Стотици излизаха от училищните сгради за протест през обедната почивка в градове от Чикаго, Илинойс, до Остин, Тексас.

 

По повод кръвопролитието във Флорида резидентът обеща, че неговата администрация ще засили мерките за контрол върху хората, които придобиват огнестрелно оръжие. "Ние ще бъдем много строги с проверките на миналото [. . .], ние ще поставим много силен акцент върху проверките на душевното здраве", каза той в Белия дом на срещата с ученици, учители и родители, включително от гимназията във Флорида.

 

Един по един на срещата оцелели от нападения с огнестрелни оръжия в училища и роднини на жертви споделяха историите си и призоваваха към действие. Необичайната публична размяна на мнения с президента Тръмп извади на показ един силно емоционален дебат как да се реагира на последното масово убийство с огнестрелно оръжие в американско училище, пише „Ню Йорк таймс“.

 

Седмица след като нападател с автомат уби 17 души в гимназия в щата Флорида, предизвиквайки вълна от студентски призиви за нови ограничения над купуването и притежаването на оръжия, Тръмп разговаря повече от час с опечалени хора в търсене на решения. Новинарските камери уловиха необичайното изслушване, разкривайки емоционална размяна на мнения между президент и частни лица, каквато обикновено не се показва публично, отбелязва вестникът.

 

Тръмп използва събитието, за да изложи идеите си как да се избегнат такива трагедии в бъдеще, разпитвайки присъстващите дали подкрепят да се разреши на учителите и други училищни служители да носят скрито оръжие, което според него е щяло да осуети касапницата във Флорида.

 

Присъстващите предложиха широк набор от решения - засилване на охраната в училищата, обучаване на учениците как да действат при стрелба и повишаване на разрешената възраст за купуване на огнестрелно оръжие - но в крайна сметка президентът наблегна на решението, което често предлага след масово убийство с огнестрелно оръжие: да се увеличи броят на въоръжените хора, за да могат те бързо да неутрализират нападатели с използване на смъртоносна сила, пише изданието.

 

"Ще направим нещо по тази ужасна ситуация и заедно ще намерим решение", каза Тръмп.

Това обещание обаче ще е трудно за спазване, тъй като Републиканската партия на Тръмп отдавна се противопоставя на по-строгите изисквания за купуване на огнестрелно оръжие, а демократите и застъпниците на контрола над оръжията определят като провал всичко различно от ограничения достъп до огнестрелни оръжия. Тръмп ще трябва да упражни уменията да постига споразумения между двете основни партии, които обеща да използва при управлението си, но още не е показал, отбелязва "Вашингтон пост".

 

В. "Гардиън" отбелязва, че президентът Тръмп е поискал присъстващите на срещата да покажат с вдигане на ръце какво мислят за предложението му да се въоръжат учители и треньори в училищата. Някои участници в срещата са подкрепили идеята, а други са били против нея. "Разбирам и двете страни и това със сигурност е спорна идея", призна Тръмп и обеща предложението да се обсъди обстойно, пише "Гардиън".

 

В емоционалната среща в Белия дом Тръмп заяви, че планът му за въвеждане на огнестрелни оръжия в училищата предвижда около 20 процента от учителите да получат специално обучение и да носят скрито оръжие, пише в. "Дейли телеграф".

 

Тръмп обмисля и идеята в училищата да се разпределят бивши военнослужещи от морската пехота, сухопътните сили и ВВС.

 

Тръмп посочи, че нападенията в училища траят средно по три минути, а полицията може да реагира за между пет и осем минути.

 

"Ако имахте учител . . . умеещ да борави с огнестрелни оръжия, той много добре щеше да сложи край на нападението доста бързо", каза президентът.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят