Спрян е строежът в Яйлата до изясняване на законността му

Спрян е строежът в Яйлата до изясняване на законността му

Спрян е строежът на “рибарска хижа“ в резервата “Яйлата“, за който след сигнал на природозащитници в понеделник екоминистерството установи, че разрешителните му се разминават с първоначално одобрените от регионалната екоиспекция във Варна планове. Това съобщи кметският наместник на село Камен бряг Добринка Ялнъзова, в чието землище се намира строежът.

Заповедта за прекратяване на градежа е издадена от кмета на община Каварна след прокурорска проверка от районния прокурор на Каварна и главния архитект на общината. Строежът е спрян до изясняване законосъобразността на строителството в резервата.

На мястото на строежа се очакват специалисти от районните дирекции за строителен контрол от София, Варна и Бургас, които трябва да извършат подробна проверка на възобновеното дни преди предсрочните парламентарни избори строителство.

За строежа на скалистия бряг на морето алармираха ден по-рано от Коалицията “За да остане природа в България“. По документи е трябвало да се ремонтира покривът на рибарска хижа, макар такава да е имало преди повече от 40 години и да е била разрушена. Обектът е на фирмата “Братя Павлови“ ООД, която е регистрирана в Генерал Тошево.

Проверката на варненската екоинспекция, извършена още в понеделник, е установила, че има разминаване в параметрите за строителство, които според издадено през май 2007 г. становище на РИОСВ – Варна е трябвало да бъде “възстановяване на покривна конструкция и зидария” на рибарска хижа, а разрешение на строеж от главния архитект на Каварна от ноември 2011 г. е за “основен ремонт и реконструкция за възстановяване на рибарска хижа с навес”.

Резултатът е вдигане на значителен строеж от 300 кв. м , който вече е стигнал до втора плоча

Собствениците на терена имат нотариален акт е за 1500 дка с рибарски заслон.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?