Сръбският съд даде 378 години затвор на 12 души за убийството на Джинджич

Сръбският съд даде 378 години затвор на 12 души за убийството на Джинджич
Сръбският съд намери за виновни 12-те души, които бяха обвинени за убийството на прозападно настроения премиер на страната Зоран Джинджич на 12 март 2003 година, съобщи в сряда ББС. Всички, които чуха присъдите си, прочетени в сряда, включително бивши членове на секретни полицейски подразделения и босове на сръбската мафия, заявиха, че са невинни.

Двама бивши спецполицаи - Милорад Улемек, известен като Легия, и Звездан Йованович, получиха по 40 години затвор. Други четирима бяха осъдени на по 35 години затвор, петима - по 30 години, а един бе осъден на 8 години. Общата присъда на всички замесени в атентата е 378 години зад решетките.

Легия вече има една 40-годишна присъда за убийството на бившия сръбски президент Иван Стамболич и още една от 15 години за атентата на Ибърската магистрала, при който загинаха четири души от Сръбското движение за обновление на Вук Драшкович.

Според прокуратурата Джинджич е бил убит с цел да се блокират заплануваните от него реформи.

Това беше първата присъда, издадена от сръбския Специален съд за организираната престъпност, който е базиран в Белград.

Улемек, който е бивш член на френския Чуждестранен легион, и Йованович бяха посочени като главните организатори на политическото убийство. Другите 10 души, които бяха осъдени, също са служили в паравоенни формирования по време на конфликтите в Хърватия, Босна и Косово.

“Всичко е било подготвено от Улемек. Изстрелът е бил произведен от Йованович”, заяви при произнасянето на присъдата съдия Ната Месанович.

По информация на Ройтерс Йованович e прочел изявление пред съда, в което се казва: “Аз лично ликвидирах Зоран Джинджич. Не го направих заради пари. Направих го, за да предотвратя екстрадицията на нашите хора в Хага”.

Друг виден представител на сръбските криминални структури Деян  “Бъгси” Миленкович бе арестуван от полицията в Гърция през 2005 година. Той бе търсен във връзка организирането на предишните неуспешните опити за убийството на Джинджич.

Обвиненията срещу Миленкович бяха оттеглени след постигането на сделка с прокуратурата.

Определяният като Процес на века в Сърбия не премина без проблеми. Двама свидетели, сред които един защитен, бяха убити. Първият съдия по делото се оттегли, а друг получи смъртни заплахи.

Джинджич бе убит на 12 март 2003 година пред сградата на правителството с един изстрел на снайперист. Той наследи начело на Сърбия Слободан Милошевич, а убийството му шокира цялата страна. Това предизвика безпрецедентна полицейска операция, при която бяха арестувани над 10 000 души.

При произнасянето на присъдата в залата присъстваше лично сръбският президент Борис Тадич. Той замести Джинджич като лидер на Демократическата партия.

Решението бе коментирано и от лидера на Сръбското движение за обновление  Вук Драшкович. По думите му присъдата за обвинените в  убийството на сръбския премиер  Зоран Джинджич "е очаквана и друга не би могла да бъде", съобщи ТАНЮГ, цитирани от БТА.

Според него президентът на Сърбия със своето присъствие по време на произнасяне на присъдата е показал, че  наказването на "серийните убийци  от Частта за специални операции" е върховен държавен и национален интерес. 

"Съжалявам, че такова отношение  към същите престъпления и престъпници  не бе  проявено  по време на  съдебния процес за четворното убийство  на  Ибарската магистрала  и убийството на Иван Стамболич и вече осем години  няма  влязла в сила присъда за нито един от тях", заяви oще Драшкович. 

Около 100 души, привърженици на Демократическата партия, се бяха събрали пред съда, носейки партийни знамена и транспаранти, в които се настояваше за разкриване на истината около убийството и осветляване на поръчителите на убийството.

“И 40 години не стигат”, бе написано на един от транспарантите.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани