Сръбското правителство оповести строги икономии - намалява заплати, вдига ДДС

Лазар Кръстич

Сръбското правителство оповести на открито заседание във вторник нови финансови и икономически мерки, целящи стабилизиране на икономиката и намаляване на бюджетния дефицит, за да се избегне банкрут, предадоха агенциите Танюг и Асошиейтед прес.

Плановете включват намаляване на заплатите в бюджетния сектор и увеличаване на ДДС.

Министърът на финансите Лазар Кръстич заяви, че реформирането на сръбската икономика изостава с най-малко 10 години и че без тези мерки, държавата ще фалира до две години.

Сърбия се бори с безработица от 25 процента. Външният дълг е 19 млрд. евро, а бюджетният дефицит - 6,5 процента от БВП, посочва АП.

Финансовият министър съобщи, че от 2014 г. заплатите в държавния сектор, надхвърлящи 60 000 динара /1 евро е равно на 114 динара/, ще бъдат намалени с 20 процента, а тези над 100 000 динара - с 25 процента.

Кръстич каза, че тази мярка не е идеална, но е справедлива, ако алтернативата е всички заплати в държавния сектор да бъдат намалени. С нея се очаква да бъдат спестени от 100 до 150 милиона евро /около 0,3 процента от брутния вътрешен продукт(БВП)/. Министърът изтъкна, че заплатите в държавния сектор са с 30 до 35 процента по-високи от тези в частния сектор.

Най-ниската ставка на данък добавена стойност /ДДС/ ще бъде увеличена от 8 на 10 процента за продуктите, които не са от жизненоважно значение, ще се води борба със сивата икономика, ще бъдат въведени единни електронни образци и онлайн контрол на фискалните сметки, ще бъде засилен данъчният контрол и ще се извърши основна реорганизация на Данъчното управление, съобщи Кръстич.

С увеличаването на ДДС от 8 на 10 процента средната потребителска кошница, която сега е 65 000 динара, ще се увеличи с 450 динара, посочи министърът. Той каза, че с въвеждането на тези мерки годишно би трябвало да се осигурят около 200 милиона евро, а около 150 милиона евро ще бъдат осигурени чрез борбата със сивата икономика, контрабандата и нелегалната продажба на тютюневи изделия.

Кръстич предупреди, че Сърбия ще банкрутира след две години, ако не приеме новите икономически мерки. Той изтъкна, че от 2009 г. Сърбия има хроничен дефицит и е единствената страна в Европа, която не е успяла да го намали. Той посочи още, че 28 процента от бюджета на Сърбия отиват за пенсии, а 27 процента - за заплати в държавния сектор.

Коментирайки мерките, премиерът Ивица Дачич подчерта, че зад тях стои цялото правителство, а не само министърът на финансите. Той каза, че Сърбия "почти е изхарчила своето бъдеще в икономически смисъл". Главният проблем е недостатъчният ръст на БВП, но в условия на криза е почти невъзможно да се постигнат по-добри резултати и затова са нужни рестриктивни мерки, каза Дачич, като изрази надежда, че те няма да бъдат дългосрочни.

Вицепремиерът Александър Вучич заяви, че без тези икономически мерки Сърбия не може да оцелее и онези, които днес ги критикуват, ще бъдат по-доволни през 2015 г., когато ще стане ясно, че те имат ефект и страната върви напред.

Съобщените днес икономически мерки трябва да бъдат утвърдени в близките седмици и месеци с конкретни законови и подзаконови актове, каза премиерът Дачич.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Къде му е мястото на Бойко Борисов?