Срив на борсовите индекси в САЩ сочи страхове от рецесия сред инвеститорите

Потребителските разходи обаче засега остават на добро равнище при ниска безработица и нарастващи доходи

Срив на борсовите индекси в САЩ сочи страхове от рецесия сред инвеститорите

Американските борсови индекси отбелязаха рязък срив вчера, реагирайки на новината за инверсия на доходността на краткосрочните и дългосрочните държавни ценни книжа на САЩ, Това засили страховете от сериозно забавяне на икономическия ръст и дори от рецесия, предадоха информационните агенции.

По данни от сайта на нюйоркската фондова борса, промишленият индекс "Дау джонс" към момента на затварянето на борсата е спаднал с 801 пункта (3,05 процента). Индексът S&P, който включва 500-те най-големи компании на американския пазар, спадна с 85,72 пункта (2,9 процента). А индексът на електронната борса NASDAQ се смъкна с 242,42 пункта, или 2,8 процента.

Този срив е сигнал за опасенията сред инвеститорите за перспективите пред икономиката, отбелязва ДПА.

Вестник "Уолстрийт джърнъл" отбелязва, че такъв срив на котировките е предизвикан от инверсията, при което доходността на 2-годишните американски държавни облигации вчера за първи път превиши доходността по 10-годишните.

За последен път такъв феномен е наблюдаван в икономиката на САЩ през 2005 г., в навечерието на световната икономическа криза, разразила се през 2008 г.

Тази инверсия е смятана за индикатор за задаваща се рецесия, ако няма успешна интервенция от правителството или от Федералния резерв. Но някои анализатори смятат, че поради свръхниските лихви, поддържани повече от десетилетия, дори и на това вече не може да се разчита.

Снощният спад заличи печалбите от предишния ден, когато пазарите рязко вдигнаха индексите заради новината, дошла от президента Доналд Тръмп, че той оттегля някои от заплахите си за налагане на допълнителни мита върху редица китайски стоки, които трябваше да влязат в сила от следващия месец.

Съобщението на Тръмп, въпреки опроверженията от неговата администрация, се възприемат като признание, че митата и търговската война изобщо се отразяват зле на американските потребители, посочва ДПА.

Снощи Тръмп обвини централната банка на страната, а не търговската война с Китай, за пазарните трусове в последно време, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че това е станало в момент, когато глобалните пазари се безпокоят от последиците от търговската война между двете най-големи икономики в света и за силата на американската икономика в краткосрочен план.

Като повиши лихвените проценти четири пъти миналата година, "(Управлението за) федерален резерв (на САЩ) действа доста прибързано и сега е много, много късно" да промени паричната си политика и да намали цените на кредитирането, написа в Туитър Тръмп.

По-рано вчера съветникът в Белия дом за търговията Питър Наваро призова американската централна банка да понижи лихвите с половин процент "възможно най-скоро". Той увери, че това би повишило промишления индекс Дау Джоунс "до 30 000" пункта.

В четвъртък в началото на търговията котировките на Уолстрийт се повишиха. Причина за това са публикуваните данни, че потребителите в САЩ са продължили да увеличават разходите си, предаде Асошиейтед прес. Дау Джоунс скочи със 100 пункта ден, след като изгуби 800.

Потребителите в САЩ са харчили повече в магазините и ресторантите през юли, което е признак, че безпокойствата от по-бавния световен растеж, предизвикали сътресения на финансовите пазари, не са подкопали потребителското доверие.

Министерството на търговията съобщи, че продажбите на дребно са се увеличили уверено с 0,7 на сто след +0,3 на сто през юни. Онлайн търговците на дребно, хранителните магазини и търговците на облекло и електроника отчитат солидни печалби.

Потребителските разходи, които са водещ двигател на американската икономика, остават на добро равнище макар някои сектори от икономиката като бизнес инвестициите да отчитат спад на фона на нарастващата неяснота около търговската война между САЩ и Китай.

Растежът на заетостта е уверен, равнището на безработицата е близо до 50-годишен минимум, а заплатите растат умерено, което засилва покупателната способност на американците.

Производителността на труда в САЩ е продължила да нараства по-уверено от очакваното през второто тримесечие, съобщи министерството на труда, цитирано от АФП.

От април до юни производителността (извън селскостопанския сектор) се е увеличила с 2,3 на сто, докато анализаторите очакваха +1,3 на сто.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят