Стачка на ВМЗ-Сопот блокира Подбалканския път, Лукарски обеща по-големи заплати

Забавеното разследване на взривовете в Иганово може да създаде сериозни проблеми на завода

Притеснени за бъдещето си работници от ВМЗ излязоха на протест, сн. БГНЕС

Работници от ВМЗ-Сопот блокираха за кратко в сряда Подбалканския път заради забавеното разследване на взривовете в цех на завода в Иганово и притесненията им, че могат да загубят работата си. Складовете в Иганово не работят след двата поредни инцидента с избухнала продукция, изпълнението на поръчките на завода са бави и се очакват финансови затруднения.

Протестиращите скандираха "искаме си работата", "искаме да отвори Иганово".

Напрежението в завода е от дни, но министърът на икономиката Божидар Лукарски засега не вижда причина за притеснение.

"Има достатъчно подписани договори и достатъчно работа, спекулира се с това, че няма пари за заплати, даже има предложение на Съвета на директорите да се увеличат заплатите на
работниците от май", каза Лукарски.

Той обаче не представи никакви конкретни разчети.

Според него е възможен проблем само, ако в близките две-три седмици не започне работа в Иганово, тъй като са възможни неустойки по доста сключени договори.

Засега обаче има договорка с възложителите за отсрочка до средата на май.

"Това е ситуацията във ВМЗ, всякакви спекулации, че няма пари за заплати, че има за един аванс, че се подготвя приватизация на дружеството, държа да подчертая, са абсолютна спекулация и манипулация", каза Лукарски.

Заводът е под шапката на Министерството на икономиката и дълги години бе дотиран от държавата, за да не бъде затворен.

"Призивът и на премиера към министъра на отбраната беше сапьорите, които работят на място, по възможно най-бързия начин да разчистят площадката в Иганово, така че работниците да заемат работните си места в най-кратък срок. Подчертавам, исканията са справедливи, и ние искаме по най-бързия начин да започне работа. Надяваме се това да стане", каза още Лукарски.

Той потвърди, че от скоро са назначени нови заместник-изпълнителни директори, които са съобразени с подписаните нови договори и по-високото качество на работата и на контрола.
"Окончателно промени бихме могли да разглеждаме, след като действително видим цялостния доклад и на Съвета на директорите, и на експертите, и заключенията на прокуратурата", обясни министърът на икономиката.

Прокуратурата все още не е обявила конкретна версия за взривовете, но Лукарски бе допуснал преди време вероятност те да се дължат на саботаж. 

В сряда кметът на Карлово Емил Кабаиванов каза, цитиран от БГНЕС, че вече е отменил забраната за влизане в земеделските земи в района, но не знае кога ще заработи цехът в Иганово.

На въпроса дали подозира опит за ликвидиране на ВМЗ-Сопот, той отговори, че няма да се изненада. 

Лидерът на КТ "Подкрепа" в завода Димитър Атанасов каза от своя страна, че ако до 25 май на производствената площадка в Иганово не се започне работа протестите ще бъдат подновени.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?