Стачка във ВМЗ-Сопот иска достъп до взривилия се склад в Иганово

Стачка във ВМЗ-Сопот иска достъп до взривилия се склад в Иганово

Работници във ВМЗ-Сопот ще предприемат предупредителни стачни действия. Димитър Атанасов, председател на синдикат „Подкрепа“ заяви, че причината за стачката е искането за по-бързо пускане на площадка "Иганово", където се взривиха складове на предприятието:

"Ние не искаме да пречим на разследващите органи, обаче разбирате, че ако се забави до края на другия месец, това за нас ще е пагубно. Хората се притесняват за това – вчера са дали заплатите, има пари още за един аванс и се приключва. Ние искаме следствените органи да си работят, никой не иска да им пречи. Искаме просто да си направят загражденията и ние да си започнем работата, за да могат да се успокоят хората. Значи ВМЗ-то или да работи, но не се ли отвори да работи, считайте, че сме отвсякъде запушени. Много от хората са със заеми. Колкото и някои да искат да ни изкарат, че сме някакви олигофрени тук, събрани от кол и въже, знайте, че това не отговаря на истината и най-големите ни критици го знаят това", каза Атанасов пред БНР.

Той съобщи, че утре митингът ще е едночасов и предупредителен.

Около 24-ти май, ако няма развитие по исканията на синдиката, стачката ще мине в безсрочна.

"Спираме работа. В утрешния митинг ще се включат почти всички, около 3000 души. Ще бъде блокиран Подбалканският път", каза още синдикалистът.

На този фон във вторник прокуратурата предложи да отпадне забраната за достъп до терените около с. Иганово.

Вече е постъпил и протокол за извършено повърхностно прочистване от невзривени боеприпаси и взривни остатъци в землищата на с. Кърнаре, с. Певците и с. Иганово. От военна специализирана тактическа група на терени, попадащи в зоната с радиус от 1 км до 3 км от епицентъра на първия и втори взривен инцидент, е приключило извършването на повърхностно прочистване, с изключение на малък участък /необработваем лозов масив/ с изрично посочени координати.

Протоколът е бил изпратен и на кмета на община Карлово, с оглед преценка на необходимостта от отмяна на заповедта му за ограничаване на достъпа до вече прочистените терени в радиус 1-3 км от епицентровете на двата взрива.

Споделяне

Още по темата

Още от България