Стачка в Словения срещу мерките за икономии

Около сто хиляди служители от словенския държавен сектор стачкуват в знак на протест срещу строгите мерки за икономии, предприети от правителството, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

Междувременно малкият коалиционен партньор в правителството - партията "Гражданска листа" заплаши, че ще напусне коалицията, ако премиерът Янез Янша не подаде оставка. Партията има двама министри в кабинета, в т.ч. този на финансите, съобщи Ройтерс.

Броят на стачкуващите днес покрива очакванията на синдикатите, които казаха вчера след последния кръг преговори с кабинета на Янша, че очакват около 100 от общо 160 хиляди държавни служители да се включат в стачката.

По време на стачните действия болниците, митническите и полицейски служби работят при минимален обем работа, според изискванията по закон, и се занимават само със спешните случаи.

Повечето детски градини, училища и университети останаха затворени, както и музеите и други културни институции. Някои частни синдикати подкрепиха стачката, но не е известно до каква степен.

"Настояваме правителството да запази броя на служителите в държавния сектор и качеството на услугите, които секторът предлага," заяви представител на синдиката на търговците СВИЗ.

"Смятаме също, че вече достатъчно са орязани заплатите в сектора".

За днес са планирани и митинги в Любляна и други градове.

Главната причина за стачката е бюджетът за тази година, който предвижда намаляване на средствата за заплати на държавните служители с 5 процента.

Стачката е обявена на фона на политическа криза, която заплашва да доведе до разпадане на управляващата коалиция заради доклад на антикорупционната комисия, обвиняващ премиера Янез Янша в укриване на данъци.

Около 14 хиляди служители в областта на металургията и електрониката също са в стачка. Те настояват за повишение от 7.5 процента. Много от тях преживяват с малко над минималната месечна заплата от 784 евро.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани