Станишев и Бисер Троянов спорят кое е по-опасно – софтуерът за броенето на вота да бъде отворен или не

Сергей Станишев (вдясно)

След като лидерът на БСП изрази опасения, че "Информационно обслужване" може да манипулира и подмени изборните резултати чрез софтуерния код за обработката им, говорителят на ЦИК от квотата на ГЕРБ Бисер Троянов на свой ред изрази притеснения с каква цел се иска отварянето на кода.

Коментирайки решението на ЦИК да не разкрива кода, Станишев заяви в сряда, че то е взето с гласовете на представители на ГЕРБ, "Атака" и НДСВ. По думите му, показателно е, че председателят на ЦИК Красимира Медарова, въпреки че е от ГЕРБ, се е противопоставила на това решение. "Против" са гласували представителите на Коалиция за България и ДПС.

Според Станишев това решение говори за страх от прозрачност, за ясни намерения за манипулации и фалшификации на изборните резултати. И ЦИК поема тази отговорност, защото се превръща в политически инструмент на една партия, заяви той.

Всички приказки за прозрачност, за гарантиране на честни и свободни избори остават след това проблематични, въпреки уверенията на служебния премиер, коментира лидерът на БСП. Той отбеляза, че досега се е провела само една среща на т.нар. борд с граждански организации по отношение на изборите и то без конкретен резултат. Противодействието е масово участие на гражданите на изборите, заяви Станишев.

Малко по-късно членът на ЦИК Бисер Троянов коментира, че искането за отваряне на софтуерния код за обработка на резултатите от изборите дава възможност за манипулации на други лица, които не са в системата и не се числят към фирмата-преброител. Ако се отвори програмният код има опасност някой да създаде програма, която да въведе и да промени изборните резултати на "Информационно обслужване" а отговорността се носи от ЦИК, каза Троянов пред репортери.

Към този момент дори и ЦИК не разполага с компютърната програма, чрез която ще се извършва разпределението на мандатите, посочи Троянов.

Няма практика в ЦИК програмата да е оставена на безконтролно ползване, от което и да било лице - за нас сигурността на данните е от първостепенно значение, включително и обявяване на резултатите в законовия срок, добави Троянов.

Фирмата "Информационно обслужване" смята изборните резултати от местните избори през 2003 година насам без да има конкуренция до този момент. През 90-те години също са се включвали в броенето на гласове в изборите и досега те не са упреквани, че по някакъв начин неправилно са преброили гласове, че не са приложили методиката на ЦИК или са въвели данни, различни от преброените, с изключение на техническите грешки, каза Троянов.

Съмнения за коректността на "Информационно обслужване" отправят БСП и ДПС, особено след открито изразените политическия пристрастия към ГЕРБ на доскоршния председател на държавната фирма Михаил Константинов. Поради тази причина служебният премиер Марин Райков дипломатично го подтикна да се оттегли, но въпреки заявката, че ще напусне "Информационно обслужване", Константинов напусна само председателския пост и остава в директорския борд.

Миналия месец ДСБ предложиха софтуерът за броене на бюлетините да бъде публичен продукт, така че всеки, който иска да направи дублиращо броене, да може да го направи. Това обаче бе отхвърлено.

Споделяне

Още от Избори 2013

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?