Станишев и Орешарски с амбиция да активизират икономическите връзки с Русия

"Имаме да решаваме много неща, много въпроси и да развиваме много взаимно изгодни проекти"

Станишев и Орешарски с амбиция да активизират икономическите връзки с Русия

Амбицията на БСП и на кабинета "Орешарски" е "да активизираме отново икономическите връзки и проекти между България и Русия".

Това обяви в събота лидерът на социалистите Сергей Станишев на среща на русофили в язовир Копринка, отбелязвайки със съжаление, че културната връзка между двете страни през последните години "малко поизбледня".

"Имаме амбицията и това е и амбицията на правителството на г-н Орешарски – да активизираме отново икономическите връзки и проекти между България и Русия. Не както казват нашите опоненти, за да обслужваме нечий интерес, а за да се развива България като модерна, икономически силна, технологически развита държава, която има своята тежест", обясни Станишев.

От думите му стана ясно, че той визира за проекти като Южен поток и АЕЦ "Белене", тъй като те можели да дадат на България "позиция на европейската карта, много по-силна, който представлява милиарди инвестиции в нашата икономика, работни места тук в България".

"Имаме да решаваме много неща, много въпроси и да развиваме много взаимно изгодни проекти с Русия", лаконично обясни президентът на европейските социалисти.

По думите му друг приоритет на правителството ще бъде въпросът с пенсиите на българите, работили в СССР: "По времето на тройната коалиция се подписа споразумение, но в последните 4 години твърде малко неща се направиха за реализацията на това споразумение. Сега трябва да се върнем към практическата работа по неговото предвижване, защото това засяга хиляди, хиляди наши съграждани".

По повод антиправителствения протест "Голямото посрещане" в сряда, когато ГЕРБ организирано се включиха с няколко рейса със симпатизанти, Станишев коментира: "Никога не е било тайна за нас, че протестите са политически. Но след 4 септември маските окончателно паднаха и стана ясно, че ГЕРБ стоят зад протестите".

"Нека да не се заблуждаваме, защото всички знаят начина на организация на протестите през последните седмици особено, след първоначалната спонтанна вълна. Много силен политически и икономически елемент в организацията е налице", добави той.

На въпрос как ще коментира обявяването на 22 септември за деня "Х" от протестиращите, Станишев отговори: "Много дни са обявявани за деня "Х", но нещо, което се прави напук, на инат и на всяка цена, никога не е продуктивно".

Споделяне

Още по темата

Още от България