Станишев настъпи Борисов за СИБанк

Премиерът и лидер на БСП Сергей Станишев и кметът на София Бойко Борисов отново влязоха в задочен словесен дуел във вторник. Повод за публичния скандал между двамата бе изказване на Борисов пред Нова телевизия във вторник сутринта, че корупцията в страната е предимно червена.

“Корупцията е във властта, тя е изцяло червена в България. Нека да им каже имената. До него (до Първанов – б.р.) бяха и Станишев, и Пирински, и Йордан Цонев. И да каже: “Вие, господа, носите корупцията в себе си”, заяви пред Нова телевизия Борисов, коментирайки словото на президента Георги Първанов при официалното му встъпване в длъжност.

“Това са пълни спекулации, абсолютно недобросъвестни и некоректни. Затова ще попитам “Кой политик в България разполага с банка и как е придобита тя?”, попита само няколко часа по-късно Станишев след заседание на ръководството на партията. С тези думи премиерът визира СИБанк, в която съсобственик с дял 34% е Цветелина Бориславова, спътницата в живота на Борисов.

“Явно Бойко Борисов още не се е изживял като главен секретар на МВР и в тази връзка бих задал още въпроси: Колко поръчкови убийства са разкрити по неговото управление?, Колко случая за корупция са стигнали до прокуратурата?”, каза още Станишев.

Той допълни, че трудно намира време да следи всички медийни изяви на Борисов и ако го прави, няма да му стигне времето за другата, по-важна работа.

Борисов към Станишев: Ако иска, да стане водещ в СКАТ

“След като използва тази риторика, да стане водещ в СКАТ, това поведение изобщо не му прилича”, коментира пред Mediapool столичният кмет и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

“Първанов не е съвсем прав за Съвета на коалицията”

По повод критиките на президента Първанов, че Съветът на тройната управляваща коалиция взима важни решения в тесен кръг и на тъмно, Станишев заяви,че не споделя изцяло тази оценка, тъй като органът функционира добре.

още

“Аз до този момент не съм използвал и стотинка от банката на Цветелина. Ако премиерът Станишев иска, нека да разпореди незабавна проверка на банката. Цялата власт е в него - и финансовият надзор, и финансовото разузнаване. Ако се установи, че в банката има нещо нередно или изтичане на средства, тогава да говори, а не да се подхвърлят голи обвинения”, каза още кметът.

“По същата логика ще му бъде ли приятно, ако кажа за Елена Йончева, която е един много добър и уважаван журналист, че именно заради това тя е избраната”, заяви Борисов.

Той не пропусна да добави, че именно политическият партньор на БСП и лидер на ДПС Ахмед Доган е излязъл публично и е обявил, че разполага с “по-големи възможности от един банкер”.

“Вчера неговият президент попита за корупцията във властта, няма логика президентът да визира някой друг, след като цялата власт е в ръцете на БСП”, заяви Борисов.

 В отговор на въпроса за поръчковите убийства от времето, в което той е бил главен секретар на МВР, Борисов отговори, че са били разкрити 17 от тях.

“Тези разкрити убийства и досега се отчитат от МВР като успех. А аз от своя страната искам да попитам колко поръчкови убийства е разкрило сегашното ръководство на министерството?”, попита Борисов, напомняйки, че по негово време е била затворена и глава 24 “Правосъдие и вътрешни работи”, за изпълнението на която по времето на това правителство е бил сложен мониторинг.

Още няколко въпроса към премиера

“Аз не знам нещо, което той (Станишев – б.р.) и БСП са обещали на своите избиратели, да е направено – нали щяха да преразглеждат затварянето на III и IV блок на АЕЦ “Козлодуй”, нали концесията за магистрала “Тракия” беше много лоша, нали щяха да изтеглят българските войски от Ирак, а сега излиза, че ще пращаме още, нали щеше да вдига заплатите на пенсионерите, всеки ден тези пенсионери идват пред кметството и вият за пенсии”, заяви Борисов.

“Искам да го питам какво става с всичко това, както и за онова, което става в образованието и здравеопазването. Поне за столичните болници и училища те не са дали и една стотинка”, каза лидерът на ГЕРБ.

Премиерът посочи “новите бранители” на АЕЦ Козлодуй

По въпроса за лансираната от президента Първанов в понеделник теза за настъпването на популизма, Станишев заяви, че това е най-големият риск пред България за тази година. “Появиха се нови бранители на АЕЦ “Козлодуй””, каза премиерът, насочвайки вниманието към Борисов и лидера на “Атака” Волен Сидеров.

Станишев припомни, че БСП бе сред партиите, които организираха подписка за референдум за съдбата на ІІІ и ІV блок на централата.

“България като член на ЕС трябва да изпълнява договора си за членство, но това не означава, че въпросът за съдбата на АЕЦ “Козлодуй” няма да бъде повдиган”, каза Станишев, добавяйки, че това трябва да става по един “умен начин”.

Част от плана на правителството е започване на разговори с всички страни от ЕС за възможно отваряне на блокове. България ще се опита да убеди своите партньори в съюза в рационалността на това си искане. В същото време обаче Станишев призова да не се създават “свръхочаквания”.

Споделяне

Още по темата

Още от България