Станишев стана лидер на ПЕС със спечелени 91.3% от гласовете

сн. БГНЕС

Лидерът на БСП Сергей Станишев стана председател и на Партията на европейските социалисти (ПЕС), след като спечели 91.3% от гласовете на деветия конгрес на наднационалната формация в Брюксел. Българинът спечели престижния пост без конкуренция, защото бе единствен кандидат за мястото.

Досега Станишев бе временен лидер на ПЕС. Той пое ръководството преди по-малко от година от оттеглилия се по лични причини Поул Нируп Расмусен. Мандатът на Станишев като постоянен председател е две години и половина.

В своето слово пред делегатите на форума Станишев очерта насоките в бъдещата си работа, в която акцент ще бъде излъчването на единен кандидат на европейската левица за бъдещ председател на Европейската комисия. Цел на левите в Европа ще бъде и спечелването на изборите за Европейски парламент през 2014 година. Той обеща да доведе до успех борбата на европейските социалисти срещу младежката безработица

ПЕС може да бъде силна, ако в отделните европейски страни левицата е силна, каза той пред конгреса, в който участват председателите на 30 леви европейски политически организации.

"Като българин съм горд, че имам шанса да се боря за поста председател на ПЕС, това е отговорност не само за мен, но и за всеки член на моята партия БСП", заяви още Станишев, цитиран от БГНЕС.

"Наскоро събрахме над 800 000 подписа в България за референдум за строителството на АЕЦ "Белене", успяхме. А, ако успея днес, за България този момент ще бъде велик. Ние не сме голяма страна в ЕС, но ако това стане европейските социалисти ще кажат: Да, ние вярваме в България. А вие винаги сте вярвали и подкрепяли нашата страна, за което ви благодаря, обърна се Станишев към делегатите на Конгреса, които му гласуваха доверие.

Споделяне
Още по темата
Още от Европа

Как оценявате кризисните икономически мерки на правителството?