Станишев стана лидер на ПЕС със спечелени 91.3% от гласовете

сн. БГНЕС

Лидерът на БСП Сергей Станишев стана председател и на Партията на европейските социалисти (ПЕС), след като спечели 91.3% от гласовете на деветия конгрес на наднационалната формация в Брюксел. Българинът спечели престижния пост без конкуренция, защото бе единствен кандидат за мястото.

Досега Станишев бе временен лидер на ПЕС. Той пое ръководството преди по-малко от година от оттеглилия се по лични причини Поул Нируп Расмусен. Мандатът на Станишев като постоянен председател е две години и половина.

В своето слово пред делегатите на форума Станишев очерта насоките в бъдещата си работа, в която акцент ще бъде излъчването на единен кандидат на европейската левица за бъдещ председател на Европейската комисия. Цел на левите в Европа ще бъде и спечелването на изборите за Европейски парламент през 2014 година. Той обеща да доведе до успех борбата на европейските социалисти срещу младежката безработица

ПЕС може да бъде силна, ако в отделните европейски страни левицата е силна, каза той пред конгреса, в който участват председателите на 30 леви европейски политически организации.

"Като българин съм горд, че имам шанса да се боря за поста председател на ПЕС, това е отговорност не само за мен, но и за всеки член на моята партия БСП", заяви още Станишев, цитиран от БГНЕС.

"Наскоро събрахме над 800 000 подписа в България за референдум за строителството на АЕЦ "Белене", успяхме. А, ако успея днес, за България този момент ще бъде велик. Ние не сме голяма страна в ЕС, но ако това стане европейските социалисти ще кажат: Да, ние вярваме в България. А вие винаги сте вярвали и подкрепяли нашата страна, за което ви благодаря, обърна се Станишев към делегатите на Конгреса, които му гласуваха доверие.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа