Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Становища срещу горенето на отпадъци в ТЕЦ на Ковачки, внесоха екоорганизации и граждани

2 коментара
ТЕЦ Бобов дол

Екоорганизациите "Грийнпийс“ – България и "За Земята – достъп до правосъдие“, както и граждани са внесли своите своите отрицателни становища срещу намеренията на въглищните централи на бизнесмена Христо Ковачки ТЕЦ "Република“ ("Топлофикация – Перник“) и ТЕЦ "Бобов дол“ да изгарят и биомаса и отпадъци в производството на енергия.

Становищата са подадени съответно в Регионалната инспекция по околна среда и водите - Перник (РИОСВ) и Община Перник, и в Изпълнителната агенция по околната среда (ИАОС) и РИОСВ – Перник, съобщиха двете организации в сряда.

В момента пернишката централа е на начален етап подаване на инвестиционно намерение, а тази в Бобов дол вече е подала в ИАОС заявление за ново комплексно разрешително, което е финалната права за одобрение на проекта.

От "Грийнпийс" и "За Земята – достъп до правосъдие" казват, че са открили значителни пропуски относно вредите за околната среда и човешкото здраве в документите и по двата проекта. Те настояват пред пернишката екоинспекция да извърши оценка на въздействието на смяната на част от горивото в ТЕЦ "Република" върху околната среда, а пред ИАОС - да не издава ново екоразрешително за работа на ТЕЦ "Бобов дол".

Независимо от двете организации десетки хора от района на двете електрически централи също подадоха становища против инвестиционните намерения. В подобни случаи е важно обществеността да участва и да се възползва от правото си активно да участва и да упражнява контрол върху решаването на екологични въпроси.

Природозащитниците посочват, че в инвестиционното предложение на ТЕЦ "Република“ се предвижда наред с въглищата на денонощие да се изгарят допълнително до 384 т биомаса; до 192 т шисти и до 96 т отпадъци под формата на RDF. Изгарянето на отпадъци e източник на множество замърсители, различни от тези, които се отделят при изгарянето на въглища като фурани и диоксини например (високо токсични химични съединения), аргументират се те.

Според тях, в предложението не е взето предвид съществуващото замърсяване на въздуха в град Перник (систематично превишаване на нормите за фини прахови частици и серен двуокис), а очакваните емисии от някои замърсители (кадмий и талий, живак, хлороводород и флуороводород) не са обосновани с данни и анализи. Това ясно показва, че изводите относно въздействието на инвестиционното предложение върху качеството на атмосферния въздух и човешкото здраве са неверни. Сред другите пропуски са липса на анализ на въздействието от отпадъците, които ще бъдат генерирани при евентуално реализиране на инвестиционното намерение; липса на оценка на въздействието върху защитени територии в близост до централата; невключване на обществеността до процеса по вземане на решения за необходимостта от извършване на ОВОС, посочват в становището си организациите.

ТЕЦ "Бобов дол“ предвижда наред с въглищата на денонощие да изгаря допълнително до 96 т отпадъци и до 752 т. биомаса, за което ще получава допълнителни приходи. Това може да стане с минимални инвестиции, тъй като се декларира изгаряне на нищожно малко количество отпадъци – 0.5% от общото количество гориво (на тегловна база). Това дава основание да не се налагат и предвиждат никакви изменения (инвестиции) в основните съоръжения на централата, включително и в пречиствателните такива. Изгарянето на биомаса също не налага подобни промени.

В заявлението за комплексно разрешително обаче екозащитниците откриват множество непълноти и несъответствия. Такова е  извършването на комбинираното горене е декларирано в съотношение 80% въглища, 19.5% биомаса и 0.5% неопасни отпадъци, но не става ясно дали тези проценти са от общото тегло на горивото или са от произведената енергия. Така формулирано искането за съвместно изгаряне дава голяма свобода за злоупотреби, а директно изчисляване на емисиите на основа на така представената информация е невъзможно, посочват противниците на проекта.

Според тях операторът неправилно се позовава на остарели стандарти за работа (LCP BREF 2006 и Директива 2000/76/ЕО, съответно на 12 и 18 години), въпреки че в ЕС има нови критерии в сила от 2014 и 2017 г. (The Industrial Emissions Directive 2014 и LCP BREF 2017).

Обръща се внимание и на това, че не са предвидени допълнителни мерки за намаляване емисиите на тежки метали, живак, диоксини и фурани, и прах, а такива е редно да има. Сред останалите пропуски са непълнота на описанието на съоръженията за очистване на отпадъчните газове, липса на гаранции, които операторът дава, и на задълженията, които поема, за недопускането на изгаряне на опасни отпадъци с един и същ произход като неопасните отпадъци и други, смятат още противниците на проекта на "Бобов дол".

Екоорганизациите очакват РИОСВ – Перник да вземе решение дали да бъде извършена оценка на въздействието върху околната среда или не на инвестиционното предложение на ТЕЦ "Република“. Ако решението е ОВОС да не бъде извършена, то може да бъде обжалвано в съда.

Решението на ИАОС за новото комплексно разрешително на ТЕЦ "Бобов дол“ може да отнеме месеци, но то също може да бъде обжалвано, посочват от "Грийнпийс“ – България и сдружение "За Земята – достъп до правосъдие“.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

2 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. kompetenten
    #2

    Спокойно, Ковачки и такива като него винаги се оправят, независимо кой е на власт. То и затова България е на такова дередже де, най-зле сме от целия ЕС, понеже някои хора винаги си правят каквото си искат.

  2. Територия на Мики Маус
    #1

    Алоу! Що не искате да се провери ПОРИЗХОДА на капитала на г-н олигарха Ковачки бе? Нали руски пари седели зад него, пък зад зИленеите седят американски? Страхува ли ви да го направите бе?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.