Старите отпуски все пак ще трябва да бъдат изчистени до края на 2011г.

Старите отпуски все пак ще трябва да бъдат изчистени до края на 2011г.

Премиерът Бойко Борисов обяви в сряда, че натрупаните отпуски ще трябва да бъдат "изчистени" до края на 2011 г., въпреки че ден по-рано от парламентарната група на ГЕРБ изтече информация, че срокът ще бъде удължен с шест месеца.

Ограничението старите отпуски да се използват до края на 2011 година, след което хората да ги губят, влезе в промените на Кодекса на труда, върху които президентът Георги Първанов наложи вето.

"Моето искане беше до края на 2010 година да бъдат изчистени отпуските, но след разговорите със социалните партньори приехме ,че този въпрос трябва да бъде решен до края на 2011 година", коментира Борисов.

Той каза, че това решение е било взето вчера на заседание на парламентарната група на ГЕРБ. Във връзка с информацията, излязла от депутати на ГЕРБ, за шестмесечното удължаване на крайния срок, Борисов коментира, че "когато има вето на президента, възпитанието и нормалната практика е да се разгледа това вето".

"Ако имаше възможност и това не уронваше решението, което сме взели преди това, щяхме да се съгласим, но групата беше категорична, че до 2011 г. е предостатъчно", добави Борисов.

Още преди президентското вето представители на синдикатите и опозицията коментираха, че промяната е противоконституционна и възнамеряват да я оспорят пред Конституционния съд. Тезата за противоконституционност на поправките присъства и в мотивите към ветото на Първанов, според които с премахването на възможността хората да ползват натрупаните отпуски от минали години след края на 2011 година се нарушават правата им.

Парламентарната социална комисия вече отхвърли ветото на президента Георги Първанов върху текстове от промените в Кодекса на труда. Президентът пък посъветва въпросът да бъде решен "по-плавно", тъй като в противен случай можело да се блокира системата.

До тази мярка на правителството се стигна след като стана ясно, че държавата дължи колосални обезщетения за уволнявани и съкращавани чиновници, които имат натрупани по 100, 200 и дори 300 неизползвани дни отпуск. Оказа се, че служители в държавната администрация не са излизали в платен отпуск в последните седем и повече години.

Споделяне

Още по темата

Още от България