Стартира делото срещу полицаи, пребили до смърт Чората

Стартира делото срещу полицаи, пребили до смърт Чората

Софийският военен съд даде ход на делото срещу петимата полицаи, обвинени за убийството на Ангел Димитров – Чората в Благоевград. Стартиралият в понеделник процес е поредния с голям обществен интерес, който се гледа при закрити врата.

Драмата се разигра на 10 ноември 2005 г. в рамките на специализираната полицейска операция “Респект”, когато Димитров бе пребит от служители на реда. Пред съда са изправени капитан Иво Иванов, майор Мирослав Писов, старши-лейтенант Борис Механджийски и сержантите Янко Граховски и Георги Калинов. След  “ремонта” на обвинителния акт  всички те са обвинени в предумишлено убийство, причинено по особено жесток начин.   

Делото мина през известни перипетии, като първоначално военните прокурори отказваха да го вкарат в съда, а по-късно в обвинителния акт бе записано, че убийството е причинено по непредпазливост.

Случаят с Димитров предизвика един от най-големите скандали около сегашното ръководство в МВР. Той бе изкаран на светло благодарение на роднинството на убития с високопоставения съветник на ДПС проф. Людмил Георгиев. Заради неговото настояване бе назначена повторна медицинска експертиза, която показа, че смъртта е следствие от нанесения побой. Според проф. Стойчо Раданов, едно от вещите лица, изготвили експертизата, смъртта е причинена насилствено и вследствие на побой. Експертизата доказва, че Димитров е починал от черепно-мозъчна травма и прекъсване на аортата. Професорът не смята, че полицаите са искали да убият Димитров, а по-скоро да му нанесат телесни повреди.

Преди това от МВР твърдяха, че сърцето на Димитров изведнъж спряло заради шока от ареста, а физическата сила е упражнена, защото той не се подчинил на полицейските разпореждания и тръгнал да бяга. От свидетелски разкрития обаче стана ясно, че 39-годишният мъж няма как да е оказвал “ожесточена съпротива”, тъй като бил сам и вързан с белезници.

Скандалът доби такива размери, че вътрешният министър Румен Петков бе принуден да уволни директора и част от ръководството на РДВР – Благоевград и да поднесе извиненията си на близките на починалия.

През декември 2005 г. военната прокуратура прекрати делото срещу петимата полицаи с аргумента, че действията им не са били неправомерни, защото се отнасяло до задържането на “особено опасен престъпник”. Месец по-късно Софийският военно-апелативен съд отмени това постановление, издадено най-вероятно след договорка между бившия главен прокурор Никола Филчев и МВР шефове.

Бившите началници на РДВР в Благоевград, както и професионалното и политическото ръководство на МВР се опитаха с всички средства да потулят още в зародиш скандала с убийството на Ангел Димитров. Първоначално бяха лансирани версии, че той е оказал съпротива, че е бил дрогиран, след което бе пусната и фалшифицирана медицинска експертиза. В потулването на историята се включи и главният секретар на МВР ген. Илия Илиев.

Убийството на Чората влезе като нагледен пример за полицейско насилие в доклада на Държавния департамент на САЩ за спазването на човешките права в България, който бе публикуван в началото на март. Тогава вътрешният министър Петков се оправда с думите, че “не мисли, че от един случай трябва да се правят генерални изводи и не смята, че това е духът на доклада”.

На първото съдебно заседание по същество пред военните съдии обяснения дадоха само близките на Ангел Димитров, тъй като делото бе отложено заради ангажиментите на адвокат Георги Гатев, защитаващ Мирослав Писов, по СПИН-процеса в Либия.

Ангел Димитров бе лице със съмнителна репутация - твърди се, че бил свързан със силови структури. Веднага след смъртта му в публичното пространство бе тиражирана версията, че е притежавал списък с корумпирани полицаи, сред които и участници в “ареста” му. Дори от МВР обявиха, че ще се провери достоверността на тази информацията, но до публичното обявяване на резултатите от нея не се стигна.

За смъртта на Димитров съдебният състав ще се събере отново на 19 септември, когато трябва да бъде приета и петорната съдебно-медицинска експертиза.

Споделяне

Още по темата

Още от България