Стефан Данаилов подготвя сцената за трети кандидат за лидер на БСП

Стефан Данаилов лансира трети кандидат за лидер на БСП. Снимка БГНЕС

Месец преди конгреса на БСП, на който се очаква сблъсък между настоящия лидер на партията Сергей Станишев и бившия президент Георги Първанов за председателския пост, един от основните фактори в левицата, който до момента се опитваше да помири “враждуващите” лагери – Стефан Данаилов, заговори за трети кандидат.

Признанието си той направи във вторник в Ловеч по време на първата от поредица си срещи с интелектуалци и представители на културата в цялата страна.

"Аз съм приятел и със Станишев, и с Първанов! В момента сърцето ми е разделено по-равно между тях двамата! Най-добре е обаче БСП да не бъде оглавена нито от единия, нито от другия", заяви Ламбо в присъствието на Станишев.

"Има трети кандидат за поста лидер на БСП. В момента той пише програмата си”, допълни Данаилов, давайки да се разбере, че самият той залага на този кандидат.

Според източници от БСП става дума за Драгомир Стойнев, кадър на младежката организация на партията.

“Ако Стойнев наистина се кандидатира на конгреса, това означава, че планът на Първанов сработва точно както го е измислил”, коментираха пред Mediapool източници от БСП.

В началото на март из червените редици се разнесе мълва за "таен план" на бившия президент, с който той хитроумно щял да се опита да отстрани Станишев, но не за да заеме поста му, а за да сложи на него неопитен млад лидер, а той самият да ръководи неформално широка лява коалиция. Крайната цел на този план била при победа на парламентарните избори Първанов да бъде избран за министър-председател.

Според подготвения "сценарий" на партийния конгрес на 19 и 20 май щяло да има няколко емоционални изказвания на делегати, призоваващи Първанов и Станишев да си оттеглят кандидатурите, за да не цепят партията. Кулминацията трябвало да е словото на Стефан Данаилов – Ламбо.

Самият той преди месец коментира пред Mediapool, че това са "свободни съчинения", но предположи, че изказването му на конгреса наистина ще е остро.

Депутати в БСП са убедени, че Първанов не спира да се изживява като “надпартиен" лидер на левицата.

В началото на тази седмица той за пореден път заговори за нова коалиция. По време на среща със симпатизанти в Попово, която на практика бе в рамките на кампанията му за конгреса на БСП, но се води като отчет на двата “успешни президентски мандата”, той обяви и нуждата от формирането "на голяма коалиция и силен екип".

Според Първанов "това трябва да бъде коалиция на духа, максимално отворена, в която трябва да бъдат привлечени много от независимите кметове", както граждански структури.

 

 

 

 

Споделяне

Още по темата

Още от България